Misije na Mars i pripreme za povratak na Mjesec: Nova godina donosi brojna svemirska uzbuđenja

Godinu u svemiru obilježit će tri misije na Mars, nastavak priprema za misiju Artemis, početak gradnje kineske svemirske stanice...

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.01.2021. / 07:47

Svemir (Foto: Getty images)

Prošla godina donijela je fantastične uspjehe u osvajanju i istraživanju svemira. Cijela Amerika, kao i dio svijeta s nestrpljenjem je pratio lansiranje SpaceX-ove letjelice koja je odvela astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju, što je prvi put u povijesti da je jedna privatna kompanija lansirala svoju letjelicu s ljudskom posadom na ISS. Kinezi su na Mjesec poslali svoju letjelicu koja je na Zemlju vratila uzorke s našeg satelita, dok je NASA prikupila uzorke s udaljenog asteroida i oni su sada na putu natrag na naš planet i očekujemo ih 2023.

Ova godina donijet će nam nova svemirska uzbuđenja, a ovo su samo neka od njih:

Misija na Mars - prošle godine lansirane su čak tri misije na Mars tako da tijekom sljedećih mjeseci očekujemo pristajanje novih letjelica na Crveni planet. Novi su to koraci prema dugoročnom cilju, a to je da jednom i ljudska noga stupi na Mars.



Krajem srpnja 2020. NASA je lansirala letjelicu s roverom Perseverance koji je opremljen s čak 23 kamere te opremom i senzorima za praćenje vremena, skeniranje površine te radarom koji može prodrijeti ispod površine Marsa. Perseverance sa sobom nosi i mali helikopter koji bi trebalo letjeti iznad površine planeta. Jedan od njegovih brojnih zadataka bit će i prikupljanje sastojaka s površine i njihovo postavljanje u specijalne kontejnere koje bi letjelice u nekim budućim misijama trebale pokupiti i vratiti na Zemlju. Ako sve prođe po planu, slijetanje na Mars očekuje se 18. veljače.

Malo više od dva mjeseca nakon toga na Marsu će im se pridružiti i kineski rover s ciljem proučavanja geologije planeta i atmosferskih uvjeta, a atmosferu i vrijeme na Crvenom planetu proučavat će i satelit Hope koji su lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati i koji se na destinaciji očekuje tijekom veljače.

Misija na Mjesec - s obzirom na to da NASA već za tri godine ponovno planira poslati ljude na Mjesec u sklopu misije Artemis, jasno je kako će zemljin satelit biti u sve većem fokusu tijekom sljedećih godina. NASA će u srpnju poslati sondu s instrumentima (koristit će usluge privatne kompanije Astrobotic Technology) za, među inim, navigaciju i tehnologiju za slijetanje. Zanimljivo, s tom misijom na Mjesecu će završiti i DNA Arthura C. Clarka, kao i DNA i urne drugih kremiranih osoba. Još jedna privatna kompanija (Intuitive Machines) poslat će svoju letjelicu na Mjesec, a planove osvajanja našeg satelita imaju i Indijci čija bi misija Chandrayaan-3 trebala odvesti rover na mjesečevu površinu, iako postoji mogućnost odgode lansiranja do 2022.

Lansiranje raketa

Veliki napredak napravljen je i u raketnoj tehnologiji, čija će testiranja biti od velike važnosti tijekom ove godine jer je riječ o modelima koji bi ljude trebali odvesti na Mjesec, a možda čak i na Mars. Za ovu je godinu tako planirano lansiranje NASA-ina Space Lunch Systema (SLS), rakete koja bi tijekom 2024. ljudsku posadu ponovno trebala odvesti na Mjesec. Lansiranje rakete s kapsulom Orion planirano je za studeni, no jasno je kako se do tada svašta može dogoditi i poremetiti planove te ćemo tek krajem godine saznati hoće li sve ići po planu ili će lansiranje odgoditi.



Velika su očekivanja i od SpaceX-a koji će nastaviti s testiranjima, skokovima i letovima Starshipa u orbitu. Nova generacija njihove rakete mogla bi se u daljoj budućnosti čak mogla koristiti i za zemaljske letove i skratiti putovanja između velikih svjetskih gradova za koja bi trebalo npr. desetak sati na manje od sat vremena. Ipak, primarna uloga bit će letovi prema Mjesecu i Marsu (nada se i vjeruje Musk), kao i slanje satelita i logistike u svemir i na ISS. Što se SpaceX-a tiče, 2021. donijet će i lansiranje novih satelita Starlink u orbitu i širenje mreže svemirskog interneta.

Pored spomenutih raketa, planove o lansiranjima imaju i Bezosov Blue Origin, United Launch Alliance, Mitsubishi Heavy Industries, Arianespace, kao i Boeing sa Starlinerom, možda i s ljudskom posadom. Također, krajem listopada planira se i lansiranje NASA-ina svemirskog teleskopa James Webb koji će zamijeniti Hubble

Svemirska stanica

Ove godine Kinezi bi trebali napraviti veliki korak naprijed prema razvoju vlastite svemirske stanice te se očekuje lansiranje prvog modula stanice koji će biti temeljni element za ostale module. Svemirska stanica Tianche trebala bi biti gotova do 2025. godine. Što se Međunarodne svemirske postaje tiče, na njoj će se i sljedeće godine izmjenjivati astronauti te će nastaviti s novim zanimljivim znanstvenim eksperimentima i istraživanjima.

Ovo je samo dio stvari koje nosi svemirska 2021. i nadamo se da će nam nova godina donijeti puno pozitive, mira i zdravlja, da će teme poput pandemije i potresa postati prošlosti te da ćemo moći uživati u novim velikim znanstvenim i svemirskim ostvarenjima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti