U ratovima budućnosti ključnu ulogu mogli bi imati hakeri

Ratovi budućnosti neće se voditi samo s oružjem, već i s 'nulama i jedinicama', a vojne cyber jedinice morat će preventivno djelovati i hakirati druge zemlje i vojske kako bi se pripremile na potencijalne ratove

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.08.2016. / 07:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U budućnosti ratovi se neće voditi samo s oružjem, već će se voditi s nulama i jedinicama – ova prošlogodišnja izjava jednog američkog vojnog zapovjednika najbolje opisuje načine na koji bi se ratovi mogli voditi u budućnosti. Zemlje, odnosno vojske koje ne budu spremne za online ratovanje, izgubit će bitke na zemlji, moru i u zraku, rekao je novinarima Business Insidera Peter Singer, jedan od autora knjige 'Ghost Fleet' u kojoj je opisano kako bi mogao izgledati 'svjetski rat 3.0', odnosno što bi se desilo ako Amerika, Kina i Rusija zarate. Brojni vojni stručnjaci pohvalili su i preporučili ovu knjigu u kojoj se puno govori i o cyber ratovanju, a iako je riječ o izmišljenoj priči (nadamo se da će priča o ratu ovih zemalja zaista ostati samo fikcija), u njoj su autori pisali o tehnologiji koja se već koristi ili je u fazi prototipa.

Singer kaže kako države u cyber prostoru mogu raditi samo četiri stvari – skupljati, krasti, blokirati i mijenjati informacije, a sve se to upravo sada događa, iako ne na tako velikoj razini da bi ih mogli nazvati velikim cyber ratom. Obavještajne agencije već prikupljaju brojne informacije koje su dostupne, dok one države koje su u 'hakerskoj ofenzivi' pokušavaju ukrasti dodatne informacije poput npr. Kine koja se pokušala dokopati informacija o tajnim vojnim projektima poput onih o vojnom zrakoplovu F-35. Blokiranje informacija odnosi se na DDoS napade s kojim se ruše internetske stranice i servisi i na taj način blokira distribucija informacija. No, prema Singeru, najvažniji aspekt aktivnosti u cyber prostoru jest promjena informacija te ovakvi napadi mogu imati najopasnije posljedice, a kao jedan od najboljih primjera napomenuo je napad na iranska nuklearna postrojenja virusom Stuxnet iza kojeg najvjerojatnije stoje Amerika i Izrael.

Vojne sile već neko vrijeme ratuju u cyber prostoru, a kao posljednji primjer takvih cyber sukoba na Business Insideru navode situaciju na Krimu. Pripremu za sukobe na Krimu Rusi su obavili u cyber prostoru – prekinuti su mrežni kabeli koji povezuju tu regiju s ostatkom Ukrajine (s tim da su Rusi maskirali svoje sudjelovanje korištenjem DDoS napada), napadnute su i 'digitalno blokirane' brojne vladine stranice, stranice banaka pa čak i individualne vojne postrojbe tako da nije bilo prave komunikacije niti su se naredbe i poruke mogle slati između vojnih jedinica. Sličnim metodama koristio se i Izrael 2007. prilikom avionskog napada u Siriji – prije toga hakirali su protuzračnu obranu sirijske vojske na čijim se radarima nisu mogli primijetiti neprijateljski zrakoplovi.

Upravo je ovo jedan od načina na koji bi se ratovi mogli voditi u budućnosti – vojni napadi pokretat će se nakon cyber napada koji bi trebali onesposobiti obranu i prekinuti komunikaciju neprijatelja, a da bi vojske bile uspješne u cyber prostoru tijekom ratova, prema sigurnosnom stručnjaku Kennethu Geersu, one trebaju djelovati i hakirati druge zemlje tijekom mirnog razdoblja te se na taj način pripremati na ratove koji se možda nikada neće voditi.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti