U režiji NASA-e: Neobičan i očaravajući eksperiment visoko u Zemljinoj atmosferi

NASA je nedavno napravila neobičan, ali i očaravajući eksperiment visoko u Zemljinoj atmosferi.

Branimir Vorša | 01.03.2021. / 10:05

NASA je nedavno u gornji dio Zemljine atmosfere ispalila i detonirala raketu, u sklopu misije Super Soaker. Pritom su nastali umjetni, svijetleći oblaci.

Oblaci u gornjem dijelu Zemljine atmosfere koji svijetle u mraku iznad polarnih kapa poznati su još i kao polarni mezosferični oblaci (PMO). Ti su oblaci u biti velika nakupina ledenih kristala visoko u atmosferi koji hvataju sunčevo svjetlo na neobičan način.

Istraživanje tih svijetlećih oblaka moglo bi dati važan uvid u uvjete u našoj atmosferi, koja je jedna od ključnih komponenti za održavanje života na zemlji i obzirom da su putovanja u svemir sve češća i češća.

Članovi Super Soaker misije išli su napraviti vlastiti PMO u najgorem mogućem trenutku, u siječnju na Arktiku. To doba godine obično nije povoljno za formiranje tih oblaka, no tim je lansirao suborbitalnu raketu iz Aljaske na visinu od 85 kilometara te je na toj visini pokrenuta i eksplozija, koja je oslobodila 220 litara vode.

Ubrzo nakon toga laser s tla otkrio je svijetleći PMO oblak, za svega 18 sekundi nakon eksplozije. NASA je na ovaj način dobila važne uvide u mikrofiziku procesa stvaranja PMO-a, ali i kako oni hlade atmosferu.

Ispostavilo se da vodena para tako visoko u gornjem dijelu atmosfere može značajno smanjiti temperaturu oko sebe, pritom stvarajući te svjetleće ledene oblake.

Vodena para je uobičajen nusprodukt prilikom lansiranja raketa u orbitu, što znači da kako se svemirska utrka sve više ubrzava, atmosfera bi se mogla sve više hladiti, a PMO oblaci bi mogli biti sve češća pojava na noćnom nebu iznad određenih dijelova Zemljine površine.

Izvor: NASA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti