U roku od tri godine Uber će u Londonu zamijeniti dizelaše i benzince

Uber kao javna kompanija svakako vodi računa o ekološkoj komponenti svojih usluga

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 11.09.2017. / 12:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ekološka, električna ili u kompromisnim izvedbama hibridna vozila, koja će zamijeniti “zastarjele” benzinske i pogotovo dizelske motore u automobilima sve se češće spominju u brojnim zemljama. Predvodnici takvih trendova vrlo su često kompanije koje pružaju usluge javnog prijevoza, tako je Uber, koji svakako spada u navedenu kategoriju, najavio kako će u razdoblju od dvije i pol godine sva njihova vozila koja se koriste za pružanje usluge UberX biti – električna ili hibridna vozila.

Do 2020. tako se u jednom od najvećih gradova u Europi, koji zbog problema sa zagađenjem, između ostaloga, naplaćuje ulazak automobilima u centar grada, iz Uberove “ergele” planiraju u potpunosti izbaciti prvo dizelski motori s unutarnjim sagorijevanjem, a nakon njih i benzinski motori. Dizeli bi trebali biti “out” već do kraja 2019.

U ovom trenutku UberX flota automobila koja ordinira na području Londona ima udio od 50%, a u spomenutom razdoblju od naredne dvije i pol godine plan je da svih 100% čine električni ili hibridni automobili. Nema sumnje kako će vlasti u prijestolnici Ujedinjenog Kraljevstva pozdraviti ovakav potez Ubera, a nije nemoguće ni da u određenoj mjeri subvencioniraju nabavku električnih vozila, iako to sada nije bila praksa, pogotovo ako se takva vozila nabavljaju u komercijalne svrhe.

No, kako je praktički odlučeno da se na cijelom “Otoku” do 2022. godine usluga UberX bazira na ekološki prihvatljivim vozilima, onda je i scenarij u kojem će država u koprodukciji s Uberom potaknuti takav trend sasvim izgledna jer, kako prenosi The Guardian, jednostavno nema alternative ako se želi poboljšati kvaliteta zraka, ne samo u Londonu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti