U SAD-u odobrena i četvrta doza cjepiva protiv bolesti COVID-19, sve se više priča i o docjepljivanju na godišnjoj razini

Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) odobrio je i četvrtu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 za uporabu kod odraslih osoba s kompromitiranim imunitetom. Iz dijela farmaceutskih tvrtki već zagovaraju cjepljenje jednom godišnje u budućnosti.

Branimir Vorša | 27.10.2021. / 10:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U novoj smjernici koju je izdao američki centar za kontrolu bolesti objavio je da osobe koje imaju umjereno ili teško narušen imunitet mogu primiti i četvrtu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Ista skupina ljudi bila je prva na listi odobrenja i u kolovozu, za treću dozu cjepiva. CDC, kad je riječ o skupini imunokompromitiranih osoba, klasificira treću dozu cjepiva kao "dodatnu dozu" u kojoj se koristi ista doza cjepiva kao i kod prethodne dvije, dok je četvrta doza zapravo definirana kao pravi "pojačivač" i sadržavat će tek polovicu volumena prethodnih doza cjepiva.

Nova smjernica iz CDC-a stigla je brzo nakon što su američke zdravstvene agencije dale odobrenje za "miješani" pristup davanja treće doze cjepiva za odrasle. To, zapravo, znači da nakon primanja inicijalne dvije doze od jednog proizvođača cjepiva, osobe mogu odlučiti kao treću uzeti cjepivo drugog proizvođača, s obzirom na to da su znanstvena istraživanja pokazala da miješanje cjepiva na taj način dodatno osnažuje imunitet protiv bolesti COVID-19.

S obzirom na razvoj situacije i sad već dvije dodatne odobrene doze cjepiva nakon inicijalnog cijepljenja, točna definicija u potpunosti cijepljenih osoba u SAD-u više nije toliko jasna.

Američki zdravstveni dužnosnici s obzirom na ovakav razvoj događaja sve više razgovaraju o potrebi novih dodatnih doza, a velike farmaceutske kompanije sad već predviđaju kontinuiranu potrebu za docjepljivanjem. Šef Moderne Noubar Afeyan tako je istaknuo da će za njihovo cjepivo vjerojatno biti potrebna dodatna doza na godišnjoj razini.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti