Znanstvenici na pragu jednog od najvažnijih iskoraka u medicini: Počinje testiranje lijeka za koronavirus na ljudima, doznajte kada bi mogao biti dostupan

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je 16 milijuna. Svjetska zdravstvena organizacija nadu vidi u cjepivu i činjenici da je jedna tvrtka ušla u posljednju fazu.

Viktorija Bednjanec | 28.07.2020. / 06:51

Galerija

Američki i britanski znanstvenici mogli bi biti zaslužni za jedan od najvažnijih iskoraka u medicini, cjepivo protiv koronavirusa. Kliničko ispitivanje ušlo je u posljednju fazu.

Ovo je doista važno. Dosad smo bili pasivni, nosili smo maske, držali razmak i izbjegavali izlaziti ako nije bilo potrebno. Prvi put postajemo aktivni u svemu ovome, najavio je testiranje dr. Frank Eder.

Cjepivo će se testirati na trideset tisuća odraslih osoba koje nemaju respiratorne bolesti. Tijekom ispitivanja usporedit će se broj novozaraženih među osobama koje su primile novo cjepivo i među onima koji su dobili placebo.

Jedna od sudionica istraživanja Melissa Harting rekla je kako je velika stvar biti dio pronalaska cjepiva. Bilo tko u vašoj obitelji može biti pogođen. Svi u mojoj obitelji su liječnici, moj muž je policajac. Svi smo na prvim linijama obrane i lako se možemo zaraziti, istaknula je.

Znanstvenici se nadaju da će nakon što cjepivo predstave većoj skupini ljudi, moći utvrditi i učinkovitost. Naglašavaju kako još uvijek ne mogu jamčiti da će eksperimentalno cjepivo zbilja i štititi. Očekuje se da će biti dostupno najranije početkom iduće godine.

Kada god stignu, prvi na redu za primanje cjepiva trebali bi biti zdravstveni djelatnici, ponajprije medicinske sestre. Apel je to Međunarodnog savjeta medicinskih sestara, a Howard Catton poručuje kako je medicinskim sestrama dosta pljeskanja. Poručuju da žele promjene, pljeskanje im postaje isprazno.

Procjenjuju da se više od milijun i pol zdravstvenih djelatnika diljem svijeta zarazilo virusom. Ako ne štitimo njih, poručuju, ne štitimo ni sami sebe jer bez medicinskih sestara - ne možemo pobijediti COVID-19.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti