U Splitu uskoro jedan od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava u Europi

Ovaj bi sustav, zahvaljujući visokotehnološkoj regulaciji, trebao ubrzati protočnost prometa u Splitu, smanjiti gužve, povećati sigurnost i omogućiti da se maksimalno iskoriste postojeći prometni kapaciteti.

Martina Čizmić | 10.01.2023. / 14:14

Potpisivanje ugovora o ITS-u u Splitu (Foto: King ICT)

Split će uskoro, na radost svojih stanovnika i posjetitelja, dobiti jedan od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava koji će pokrivati prometno područje grada Splita. Projekt vrijedan gotovo 12 milijuna eura, realizirat će u partnerstvu King ICT i Ericsson Nikola Tesla. 

Kako je istaknuto na potpisivanju ugovora, nositelj projekta je Grad Split, a partneri su Grad Solin, Hrvatske ceste, Lučka uprava Split i Županijska uprava za ceste Splitsko-dalmatinske županije. Inteligentni transportni sustavi (ITS) predstavljaju nadogradnju klasičnog sustava prometa i transporta kojom se postiže znatno poboljšanje organizacije i odvijanja prometa. Sa sobom donose učinkovitiji prijevoz i povećanje sigurnosti u prometu, udobnost i zaštitu putnika, smanjenje emisije štetnih plinova.

U prijevodu, ovaj bi sustav, zahvaljujući visokotehnološkoj regulaciji, trebao ubrzati protočnost prometa u Splitu, smanjiti gužve, povećati sigurnost i omogućiti da se maksimalno iskoriste postojeći prometni kapaciteti. 

Gradonačelnik Splita, Ivica Puljak, rekao je kako će ovaj sustav olakšati kretanje, podići razinu sigurnosti u svim vrstama prometa koje koriste građani i posjetitelji, ali i donijeti uštede i u vremenu i u troškovima.

Inteligentni način upravljanja prometom u Splitu prilika je za unaprjeđenje i optimizaciju kvalitete prometa prije negoli se ostvare svi odavno najavljeni, veliki infrastrukturni zahvati koji čekaju više desetljeća, kao što su ulazi u Split, raskrižje na Širini i izlaz iz Gradske luke. Kada završimo s provedbom, imat ćemo alate za upravljanje prometom i pružanje informacija u stvarnom vremenu, a naglašavam i kako ovaj projekt ujedno integrira nekoliko mjera definiranih Planom održive urbane mobilnosti koji za konačni cilj ima povećanje broja putnika u javnog prijevozu, istaknuo je Puljak.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević rekla je kako se inteligentna transportna rješenja zbog svojih mnogostrukih dobrobiti sve više implementiraju u urbanim sredinama.

Čestitam Gradu Splitu na poduzimanju ovog tehnološkog iskoraka koji će pozitivno utjecati na efikasnost i sigurnost prometa kao i na zadovoljstvo građana i posjetitelja. Ericsson Nikola Tesla Grupa na svojoj splitskoj lokaciji zapošljava gotovo 800 stručnjaka, a također smo najveći ICT razvojno-istraživački centar u Dalmaciji. Veseli me što će stručnjaci naše kompanije dati svoj doprinos realizaciji ovog projekta, a kao građani uživati u koristima koje će donijeti, dodaala je Kovačević.

Predsjednik uprave KING ICT-a Plamenko Barišić istaknuo je kako ih raduje što su dobili priliku raditi na projektu koji će Splitu omogućiti da postane grad s jednim od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava u Europi.

Uvjereni smo da će građanima veliki benefiti koje nosi realizacija ovog projekta biti opipljivi na dnevnoj bazi. Odnedavno smo i mi otvorili svoje urede u Splitu te nas veseli svaki dodatni tehnološki napredak na jugu Hrvatske koji je prepun potencijala, zaključio je Barišić te pojasnio što će točno sustav obuhvaćati.

Kako je rekao, sastojati će se od niza rješenja – omogućuje upravljanje prometom pomoću semaforskog sustava, videonadzor, aplikacije za informiranje putnika o situacijama u prometu, sustav za informiranje vozača putem izmjenjivih prometnih znakova na dvije ključne lokacije, prioritizaciju vozila javnog prijevoza i hitnih službi, sustav za praćenje vremenskih uvjeta te opremanje Centra za kontrolu i nadzor prometa.

Podrazumijeva i više podsustava, od kojih je jedan i „Upravljanje prometom – semaforski sustav i adaptivno upravljanje prometom“, što će omogućiti optimiziranje semaforskih programa kako bi se uravnotežilo vrijeme prolaska vozila i prosjeka zaustavljanja na cestama.

Građanima će biti dostupna aplikacija za informiranje putnika koja će im dati pristup svim važnim prometnim informacijama, a integrira podatke iz različitih podsustava (pametno parkiranje, javni gradski prijevoz putnika, informiranje o stanju u prometu i slično). Aplikacija će korisnicima slati precizne i pouzdane informacije, pri čemu može pomoć u izboru načina i vremena prijevoza, rute ili nekih drugih odluka vezanih za putovanje.

Tu su i podsustav za videonadzor koji uključuje niz kamera, usluga informiranja vozača putem promjenjivih prometnih znakova te podsustav za prioritizaciju vozila javnog gradskog prijevoza i žurnih službi. Svi sustavi ITS-a međusobno su povezani te objedinjeni u Centru za upravljanje prometom – središnjoj kontrolnom sobi gdje se promet nadgleda i kontrolira.

Rok za realizaciju prema potpisanom Ugovoru je treći kvartal 2025. godine.

 

 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti