U srijedu će pored Zemlje prohujati čak tri asteroida, NASA je dva od ta tri uočila tek prije dva dana

Pored Zemlje će u srijedu proći tri asteroida. Dva su uočena tek prije dva dana.

Branimir Vorša | 19.11.2019. / 15:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA trenutačno prati tri svemirska tijela koja se nalaze blizu Zemlje (NEO) i koji bi u srijedu trebali proletjeti pored našeg planeta. Zabrinjavajući je podatak da su čak dva od ta tri objekta uočena tek proteklog vikenda, što ponovno podiže pitanje adekvatne planetarne obrane od udara jurećih svemirskih objekata.

Prvi prelet koji će se dogoditi u srijedu predstavlja najveći od tri uočena objekta, asteroid 2019 UK6, čije poprečne mjere iznose od 38 do 110 metara. On bi pored Zemlje trebao prohujati oko 7:20 po hrvatskom vremenu. Na taj asteroid upozoreni smo još 24. listopada.

Zemlja, Mjesec i Mars, ilustracija Asteroid zanimljive veličine protutnjat će u noći sa subote na nedjelju blizu Zemlje

Asteroid ESA i NASA udružuju snage u borbi protiv "smrtonosnih" asteroida

2019 UK6 je asteroid koji ima orbitu oko Sunca i vrlo rijetko prolazi blizu Zemlje. Asteroidi s takvom putanjom nazivaju se Amor, no postoji i druga vrsta asteroida koji imaju orbitu oko Sunca i koji mnogo češće dolaze u naše dvorište.

Takozvani Apolon (Apollo) asteroidi tijekom orbite oko Sunca presijecaju Zemljinu orbitu.

Preostala dva asteroida su 2019 WF i 2019 WE. Prvi od preostala dva NASA-ini lovci na asteroide uočili su tek prije dva dana, a njegov promjer iznosi 24 metra. On će proći najbliže Zemlji, otprilike na udaljenosti dvaput većoj od udaljenosti Mjeseca od Zemlje.

Drugi asteroid, 2019 WE, uočen je isto tako tek prije dva dana, no on će prohujati na 1,3 milijuna kilometara od Zemlje, odnosno gotovo triput dalje nego što je Mjesec udaljen od nas.

Niti jedan od tri asteroida ne predstavlja opasnost za naš planet, no kasno uočavanje dva od tri navedena asteroida dovoljan je razlog za zabrinutost i ponovno aktualiziranje pitanja planetarne obrane od takvih prijetnji.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti