U Svetoj Nedelji pokrenut projekt primjene naprednih Smart City i IoT rješenja na infrastrukturi javne rasvjete

Uz pametnu rasvjetu mjerit će se i kvaliteta zraka, buka u prometu i prolaznost pješaka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.12.2021. / 10:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

HT Grupa i Grad Sveta Nedelja potpisali su ovaj tjedan ugovor o provedbi istraživačko-razvojnog pilot projekta pametne javne rasvjete. Provedbom ovog projekta, stupovi javne rasvjete u Svetoj Nedelji dobit će nove funkcije, odnosno postat će "pametni" te će biti moguće bežičnim putem na daljinu upravljati i nadzirati svjetiljkom. Nove funkcije uključivat će i praćenje osnovnih vremenskih uvjeta, koji uključuju temperaturu, vlagu, tlak i UV zračenje, praćenje kvalitete zraka, mjerenje energetskih pokazatelja svjetiljke, dok će dio stupova imati funkciju detektiranja prolaska pješaka i mjerenja buke u prometu.

Razvijeno rješenje može raditi na svim tipovima mrežnih tehnologija - uključujući 3G, 4G, 5G, NB IoT i primjenjivo je na svim vrstama javne rasvjete. Za potrebe realizacije ovog projekta, HT Grupa će osigurati potreban hardver, softver i uslugu povezivanja, a Grad Sveta Nedelja će ustupiti na korištenje infrastrukturu javne rasvjete i osigurati ugradnju upravljačko-komunikacijskih modula na tijela javne rasvjete. Predviđeno trajanje pilot projekta bit će šest mjeseci tijekom kojih će stručni tim grada Sveta Nedelja i HT-a zajednički analizirati podatke i rad sustava te graditi znanje s ciljem optimizacije rješenja i pružanja što bolje usluge kako građanima tako i Gradu.

Ponosni smo što je upravo Sveta Nedelja nositelj prvog ovakvog projekta u RH. Pametna javna rasvjeta i sam mehanizam upravljanja njome uvelike će doprinijeti kvaliteti i sigurnosti naših građana, ali i energetskoj učinkovitosti. Ovim projektom nastavljamo ulaganja na području digitalizacije grada i vjerujemo kako ćemo i dalje opravdano biti grad za primjer drugima istaknuo je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti