U Teheranu "osvanula" napredna kineska laserska tehnologija za obranu protiv dronova

Čini se da je Iran pojačao svoje sposobnosti obrane od napada dronovima raspoređivanjem naprednih laserskih sustava kineske proizvodnje.

Branimir Vorša | 08.10.2024. / 10:16

Iranski laser kineske proizvodnje
Iranski laser kineske proizvodnje (Foto: @Roberto05246129/X)

Iran je nedavno otkrio lasersko oružje kineskog dizajna koje je sposobno onesposobiti ili uništiti bespilotne letjelice, kao odgovor na rastuću prijetnju zračnih sustava bez posade (UAS). Iran, ključni igrač u bliskoistočnoj regiji, suočava se s prijetnjama napada dronovima, posebice iz Izraela.

Ruski vojnici puštaju FPV dron iz helikoptera VIDEO Rusi imaju novu taktiku u korištenju FPV dronova u Ukrajini, a ona uključuje helikoptere

Fotografije ovog laserskog sustava protiv dronova, navodno snimljene u Teheranu, pojavile su se na internetu prošlog tjedna. Činilo se da je sustav dio pojačanih sigurnosnih mjera tijekom rijetkog javnog obraćanja vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija. U svom govoru Khamenei je podržao iranske raketne napade na Izrael i pohvalio napade Hamasa. Izjavio je da će se skupine koje podupire Iran nastaviti boriti unatoč ciljanim ubojstvima.

Dok su neki vjerovali da je lasersko oružje kineski sustav SIlent Hunter (tihi lovac), ta pretpostavka nije točna, piše portal The War Zone. Silent Hunter ima različite značajke, kao što je kupola s jednim kružnim otvorom na desnoj strani središnjeg jarbola. Novofotografirani sustav ima veliki otvor blende na lijevoj strani i pravokutni otvor blende na desnoj strani. To sugerira da je vjerojatnije da se radi o kineskom sustavu Shen Nung. Verzije Shen Nunga, postavljene na kamione ili u kontejnere, bile su na tržištu u prošlosti, a sustav viđen u Teheranu mogao bi biti kontejnerska varijanta tog sustava.

Prednosti i ograničenja

I Silent Hunter i Shen Nung opremljeni su malim radarima na vrhu svojih kupola koji pomažu u otkrivanju i praćenju ciljeva. Radar koji se vidi na nedavnim slikama dodatno usklađuje iranski sustav sa Shen Nungovim dizajnom. Shen Nung navodno može otkriti bespilotne letjelice na udaljenosti do pet kilometara i gađati mete do tri kilometra svojim laserom, koji ima snagu između 10 i 20 kilovata. Laser može zaslijepiti ili uništiti dronove na manjim udaljenostima, ali mu je potrebno vrijeme za ponovno punjenje između svakog korištenja.

Dron Lancet Rusija ima projekt izrade dronova dugog dometa u Kini? "Budimo posve jasni, Kina ne želi da Rusija izgubi taj rat"

Iako lasersko oružje kao što je Shen Nung nudi prednosti u pogledu stalne vatrene moći, ono ima ograničenja. Mogu gađati samo jednu metu istovremeno i zahtijevaju razdoblja hlađenja između korištenja. No, čak i zasljepljivanje može biti vrlo učinkovito protiv bespilotnih letjelica, uključujući naoružane varijante, zasljepljujući tragače i drugu optiku te tako ometajući njihovu sposobnost pronalaženja ciljeva i provođenja napada.

Čini se da je sustav u Teheranu dio šireg niza mogućnosti za borbu protiv dronova. Uz laser, slike pokazuju veliku planarnu mrežu, vjerojatno za mikrovalne sustave velike snage, koji mogu poremetiti više dronova odjednom. Drugi vidljivi sustavi mogu uključivati ​​ometače elektroničkog ratovanja ili daljinski upravljane sustave oružja.

Iranske sigurnosne snage vjerojatno su rasporedile protudronovske sustave obrane kako bi zaštitile ajatolaha Hameneija. Bliski odnos Irana s Kinom mogao bi objasniti kako je brzo stekao tako naprednu tehnologiju. Potpuni opseg iranskog laserskog arsenala za borbu protiv bespilotnih letjelica ostaje zasad nejasan, ali prisutnost Shen Nunga ukazuje na rastući fokus suprotstavljanju prijetnjama napada dronovima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti