VIDEO Rusi imaju novu taktiku u korištenju FPV dronova u Ukrajini, a ona uključuje korištenje helikoptera

Rusija koristi vojne helikoptere za lansiranje FPV dronova, proširujući njihov domet kako bi se suprotstavila ukrajinskim pomorskim dronovima na Crnom moru.

Branimir Vorša | 01.10.2024. / 13:27

Ruski vojnici puštaju FPV dron iz helikoptera
Ruski vojnici puštaju FPV dron iz helikoptera (Foto: X/@clashreport)

Rusija je uvela novu taktiku u ratu s Ukrajinom, a ona uključuje korištenje vojnih helikoptera za raspoređivanje FPV dronova, kao odgovor na ukrajinske pomorske dronove (USV). Video koji je objavio ruski telegram kanal Tactical_13 po prvi put prikazuje korištenje helikoptera u navedenom kontekstu.

Dron Lancet Rusija ima projekt izrade dronova dugog dometa u Kini? "Budimo posve jasni, Kina ne želi da Rusija izgubi taj rat"

Na snimci jedan vojnik upravlja FPV naočalama dok drugi pušta dron iz helikoptera, nisko iznad morske površine. Takva taktika značajno proširuje domet i djelovanje FPV dronova, jer se na taj način helikopteri koriste kao sustav za isporuku i kontrolni centar istovremeno. Tipično, FPV dronovi mogu djelovati samo unutar desetak kilometara zbog ograničenja vidnog polja, ali korištenje helikoptera pruža puno veći domet iznad otvorenih voda.

Novi sloj u ratovanju s dronovima

Nova ruska metoda se uklapa u širu strategiju dronova koji se lansiraju iz zraka, piše portal The War Zone. Dok helikopter leti, operateru bespilotne letjelice omogućuje maksimalno povećanje dometa i fleksibilnosti, slično naprednijim sustavima bespilotnih letjelica koje se lansiraju iz zraka. Ta inovacija označava jednostavniju verziju ovih sustava, ali se ipak pokazala vrlo učinkovitom. FPV dronovi, opremljeni da djeluju kao precizno navođeno streljivo, sposobni su pratiti i uništavati pomorske dronove s impresivnom manevarskom sposobnošću, iako zadatak njihovog hvatanja nikad nije lak.

Uvođenje helikoptera za lansiranje tih dronova dodaje još jedan sloj ratovanju s bespilotnim letjelicama. Rusija je već koristila samoubilačke dronove iz zraka u prošlim napadima na ukrajinska plovila, a nova strategija odražava novi fokus u tom smislu. To omogućuje ruskim snagama da gađaju ukrajinske pomorske dronove prije nego što stignu do luka ili plovila u Crnom moru, umjesto da se oslanjaju isključivo na obrambene sustave kratkog dometa.

Problem za ukrajinske snage

General pukovnik Kirilo Budanov iz Uprave za obavještajne poslove obrane Ukrajine potvrdio je da Rusija mjesecima koristi FPV dronove protiv ukrajinskih bespilotnih čamaca. Raspoređivanje bespilotnih letjelica iz helikoptera, napominje Budanov, omogućuje Rusiji da brže odgovori na te prijetnje.

Roj vojnih dronova, arhiva Ukrajinski zapovjednik tvrdi da dronovi uskoro neće trebati pilote ili operatere: "Sami će odlučivati kamo će ići i kako pogoditi cilj"

Nova ruska taktika slijedi nakon uništenja ukrajinskih USV-ova od strane ruskih helikoptera u svibnju ove godine, kada je ruska mornarica upotrijebila jurišne helikoptere Ka-29 Helix-B za uništavanje ukrajinskih bespilotnih čamaca. Razvoj naglašava rusku prilagodbu asimetričnom ratovanju, gdje ima za cilj suprotstaviti se ukrajinskim napadima bespilotnih čamaca koji su teško oštetili rusku crnomorsku flotu i obalnu infrastrukturu.

Uz potencijal za širu primjenu,strategija lansiranja FPV dronova iz helikoptera mogla bi se brzo proširiti izvan ukrajinskog bojišta. Hoće li uspjeti poremetiti ravnotežu na samom ukrajinskom bojištu, tek se treba vidjeti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti