Ukrajinski zapovjednik tvrdi da dronovi uskoro neće trebati pilote ili operatere: "Sami će odlučivati kamo će ići i kako pogoditi cilj"

Dok u svijetu raste zabrinutost zbog sve veće autonomije umjetne inteligencije u vojonim operacijama i ratovanju, Ukrajina bi u idućih šest mjeseci mogla imati potpuno autonomne dronove koji će sami tražiti ruske ciljeve po bojištu.

Branimir Vorša | 25.09.2024. / 09:59

Roj južnokorejskih vojnih dronova
Roj vojnih dronova, arhiva (Foto: Afp)

Ukrajina možda uskoro više neće trebati ljudske pilote za svoje operacije dronovima u borbi protiv Rusije, prema ukrajinskom zapovjedniku postrojbe bespilotnih letjelica Madyar Birds. Prelazak na autonomne sustave i sustave vođene umjetnom inteligencijom mogao bi se dogoditi u sljedećih šest mjeseci, što označava značajan korak u utrci u naoružanju dronovima s Rusijom.

Robert Brovdi, navedeni ukrajinski zapovjednik, rekao je za The Economist da će bespilotne letjelice uskoro biti potpuno bez pilota i bez ikakvih operatera. Objasnio je da će vojnici samo trebati lansirati dronove, a odatle će letjelica samostalno odlučivati ​​kamo će ići i kako pogoditi cilj, čak će razlikovati prijateljske od neprijateljskih ciljeva.

Veliko iskustvo ukrajinskih vojnika

Iako nije jasno na koje sustave Brovdi misli, ukrajinske i zapadne tvrtke rade na razvoju autonomnih dronova. Jedan ukrajinski model drona s umjetnom inteligencijom već je korišten za izvođenje autonomnih napada protiv ruskih snaga. Međutim, mnoge bespilotne letjelice još uvijek se oslanjaju na ljudske operatere, od jednostavnih modela pogleda iz prvog lica do sofisticiranijih sustava.

Brovdi je istaknuo da bi ukrajinski vojnici, koji su stekli veliko iskustvo u korištenju bespilotnih sustava, mogli na kraju obučavati NATO snage u ratovanju dronovima. Izrazio je zahvalnost na potpori Zapada rekavši: To će postati element naše praktične zahvalnosti za vašu pomoć u našoj borbi za našu slobodu i za našu zemlju i za naše obitelji.

Problem AI-a u ratovanju

Brzi napredak tehnologije dronova mijenja bojno polje. Kako su bespilotne letjelice, posebno FPV modeli, postale ozbiljna prijetnja, pojačane su mjere elektroničkog ratovanja kako bi im se suprotstavilo. Bespilotne letjelice s optičkim kabelom tada su korištene za sprječavanje pokušaja ometanja. Autonomni dronovi s umjetnom inteligencijom, koji bi bili imuni na takve taktike, sljedeća su faza u ratu u Ukrajini, koji se kontinuirano razvija.

Rasprave o bespilotnim letjelicama koje pokreće umjetna inteligencija izazvale su globalnu zabrinutost zbog autonomnih sustava oružja koji donose odluke o ubijanju. Zemlje poput SAD-a i Rusije opiru se novim propisima, dok se druge zalažu za međunarodna pravila o ratovanju umjetnom inteligencijom prije nego što bude prekasno.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti