VIDEO Pogledajte kako ukrajinski piloti FPV dronova stječu ubojite vještine koje siju strah u kosti Rusima

Ukrajinci su u novom videu pokazali zašto su njihovi piloti FPV dronova toliko ubojiti protiv Rusa na bojištu.

Branimir Vorša | 14.07.2024. / 08:00

Vježba ukrajinski pilota FPV dronova
Vježba ukrajinski pilota FPV dronova (Foto: X/@clashreport)

U novom videu koji je podijeljen na društvenim mrežama Nissanov SUV prekriven kavezom tutnji niz zemljanu cestu, progonjen FPV dronom. Za razliku od uobičajenih videa iz Ukrajine na društvenim mrežama koja prikazuju napad dronom, u ovom videu je riječ o ukrajinskoj vježbi obuke FPV pilota. Spomenuta vježba uči ukrajinske pilote letjeti kroz prepreke, izbjegavati elektroničke protumjere i ciljati pokretne mete.

Imamo stalnu potrebu za obukom naših pilota i operatera. Svijet bespilotnih sustava stalno se mijenja i neprijatelj dolazi s određenim metodama ili nas može spriječiti u izvršenju naših zadataka, pojasnio je ukrajinski vojnik s pozivnim znakom Tinejdžer, a prenosi portal The War Zone. Teren za vježbanje uključuje cijevi prekrivene mrežom, fasade zgrada, metalne stupove i obruče, što pomaže u razvoju vještina.

Obuka napreduje od osnovnih do složenih faza, završavajući imitacijom bojnog polja. Naša obuka odvija se u nekoliko faza. Počinje s bazom osnovnih vježbi, zatim druga faza su složenije vježbe, a zatim postoje taktike primjene, gdje naši piloti uče suprotstaviti se neprijatelju, u imitacija onoga što je na bojnom polju, objasnio je drugi vojnik, pozivne oznake Glory (Slava).

Piloti vježbaju FPV napade dronom kroz prozore, vrata i otvore tenkova. Koriste se statične mete, poput starih automobila. Postoje poligoni za vježbanje motoričkih vještina, postoje mete koje se uvijek mogu pogoditi, postoje... alati kako bi se piloti mogli pripremiti i naučiti raditi ne samo u simuliranim uvjetima, već u uvjetima što bližim onim borbenim, kaže Tinejdžer.

Program uključuje korištenje brzog 3D pisača za izradu dijelova drona. Potražnja za pilotima FPV dronova raste, jer Drone Coalition Ukrajinske obrambene kontaktne skupine planira osigurati milijun FPV dronova. Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Latvija, Novi Zeland i Švedska obećale su 49 milijuna dolara u tu svrhu, a očekuju se i dodatna sredstva.

Latvija nudi poligon za testiranje dronova, a Ujedinjeno Kraljevstvo provodi natječaj za nabavu FPV dronova, s 265 ponuda i ugovora koji se očekuju u kolovozu. Koalicija isporučuje više od FPV bespilotnih letjelica, uključujući izviđačke, udarne bespilotne letjelice, bespilotne letjelice nadograđene umjetnom inteligencijom i sposobnostima za borbu protiv drugih bespilotnih letjelica.

Novačenje od strane Zapovjedništva ukrajinskih kopnenih snaga osigurava stalan dotok novih pilota FPV dronova iz vojske i civilnog stanovništva, uključujući i gamere. Ako si jučer možda tugovao za majkom, danas si veliko otkriće za vojsku i velika opasnost za neprijatelja, rekao je na kraju Tinejdžer.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti