VIDEO Plijen snimio lovca: Ruski dron snimio ukrajinski Jak-52, lovca na dronove

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo koristi trenažne turbopropelerce za lov na ruske dronove i sve je više videa na internetu koji to potvrđuju.

Branimir Vorša | 10.06.2024. / 20:59

Snimka ukrajinskog Jak-52 kamerom ruskog drona
Snimka ukrajinskog Jak-52 kamerom ruskog drona (Foto: The Aviationist/Youtube)

Na društvenim mrežama pojavio se video snimljen kamerom ruskog drona, koji prikazuje ukrajinski zrakoplov Jak-52 u akciji.

U ranijim izvješćima navodi se da je 27. travnja 2024. godine ukrajinski trenažni zrakoplov Jak-52 oborio rusku bespilotnu letjelicu Orlan-10 u blizini Odese, što budi uspomene na zračne borbe u Drugom svjetskom ratu. Videozapisi na Telegramu i platformi X otkrivaju kako Jak-52 kruži oko spuštajućeg drona, koji je otvorio padobran, vjerojatno automatski.

Novi ukrajinski oklop na M1A1 Abrams tenku FOTO Ukrajinski tenkovi Abrams dobili su vrhunsku nadogradnju za borbu protiv ruskih dronova

Unatoč sposobnosti varijante Jak-52B da nosi GUV-8700 kapsule s mitraljezima ili UB-32 kapsule s raketama, samo je jedna takva konfiguracija dosad proizvedena. Stoga je dron vjerojatno oborio drugi član posade koristeći ručno oružje.

8. lipnja 2024. na Telegramu se pojavio još jedan video, ovaj put iz perspektive drona. Ta kratka, ali fascinantna snimka prikazuje dva ukrajinska člana posade dok manevriraju kako bi došli do vatrenog položaja. Promatrači primjećuju da se kopilot na stražnjem sjedalu čini spremnim izvući jurišnu pušku ili slično oružje iz kokpita.

I dalje popularan među pilotima

Jak-52, koji je dizajnirao Dizajnerski biro Jakovljev, primarni je školski zrakoplov iz sovjetske ere predstavljen 1976. godine. Poznat po svojim akrobatskim sposobnostima i robusnom okviru, i dalje je popularan među vojnim pilotima i entuzijastima akrobatskog leta. Pokretan jednim radijalnim motorom Vedenejev M-14P, Jak-52 ističe se u trenažnim i akrobatskim letovima sa svojim tandemskim sjedalima, što omogućuje učinkovitu komunikaciju između učenika i pilota instruktora.

Ukrajinski pomorski dron naoružan ruskom toplinski navođenom raketom zrak-zrak VIDEO Ukrajinski pomorski dronovi odsad su naoružani i toplinski navođenim protuzračnim raketama

Osim za obuku, neke varijante Jak-52 korištene su za lake kopnene misije napada, opremljene potkrilnim učvršćenjima za kapsule sa strojnicama ili nevođene rakete. Njegova mala brzina čini ga idealnim za misije presretanja sporih zračnih ciljeva, slične ranije spomenutoj misiji od 27. travnja 2024. godine.

Iako je ovdje riječ o zastarjelom zrakoplovu, ranije smo izvijestili kako su Ukrajinci oštetili i najmoderniji ruski zrakoplov udaljen 600 kilometara od prve linije bojišta.

Izvor: The Aviationist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti