FOTO Ukrajinski tenkovi Abrams dobili su vrhunsku nadogradnju za borbu protiv ruskih dronova

Nove nadogradnje oklopa jačaju ukrajinske tenkove Abrams protiv prijetnji ruskih FPV dronova, povećavajući šanse za njihovo preživljavanje na bojnom polju.

Branimir Vorša | 27.05.2024. / 09:05

Novi ukrajinski oklop na M1A1 Abrams tenku
Novi ukrajinski oklop na M1A1 Abrams tenku (Foto: metinvest.media)

Ukrajinski tenkovi M1A1 Abrams, američke proizvodnje, sada su opremljeni novim standardnim oklopnim kavezima protiv dronova, poznatim kao "kavezi za hvatanje". Fotografije otkrivaju da su ukrajinski Abrams tenkovi također dobili dodatni eksplozivni reaktivni oklop (ERA), modifikaciju koja je već viđena na drugim tenkovima na ukrajinskom bojištu.

Prije mjesec dana, američki su dužnosnici izvijestili da su ukrajinske snage povukle M1A1 s prvih linija bojišnice zbog zabrinutosti oko njihove ranjivosti na FPV samoubilače dronove i druge prijetnje iz bespilotnih letjelica. Nije jasno jesu li se ovi tenkovi Abrams vratili u službu, ali bi se mogli vratiti u akciju.

Plod dugog i temeljitog testiranja

Grupa Metinvest sa sjedištem u Ukrajini, konglomerat za proizvodnju čelika i rudarstvo, najavila je nove oklopne kaveze u priopćenju za javnost. Tvrtka također proizvodi tvornički standardni oklop protiv dronova za sovjetske tenkove T-64 i T-72, uključujući i serije T-80 i T-90. Međutim, u priopćenju je prikazan samo dizajn tih oklopa za Abramsa.

Navedeni napor dio je Metinvestove ratne proizvodne inicijative "Čelični front", koja također proizvodi montažna zaštićena skloništa, pancirke i druge vojne potrepštine za ukrajinske oružane snage.

Nakon duge i temeljite procedure testiranja i testiranja, čelični kavezi počeli su se besplatno isporučivati Oružanim snagama. Do sada je proizvedeno i isporučeno više od 25 dodatnih zaštitnih sustava, od kojih je sedam za tenkove M1 Abrams, navodi se u priopćenju.

Svi crteži zaštitnih zaslona izrađeni su uzimajući u obzir specifičnosti dizajna svake vrste tenka, jer dodatne strukture ne samo da bi trebale štititi od vanjskih prijetnji, već u isto vrijeme ne ograničavaju funkcionalnost tenka, same opreme, ne kompliciraju rad u borbenim uvjetima i ne ometaju borce, ističe se u istom priopćenju. Ukupna težina strukture čeličnog kaveza je približno 430 kilograma.

Zaštita opreme i vojnika

Fotografije iz Metinvesta pokazuju kako novi oklopni kavez izgleda na Abramsu, s glavnim dijelom kaveza na vrhu kupole tenka i ostalima sprijeda, sa strane i straga. Neke slike također prikazuju dodatni zaslon na stražnjoj strani trupa tenka.

Novi ukrajinski oklop na M1A1 Abrams tenku Novi ukrajinski oklop na M1A1 Abrams tenku (Foto: metinvest.media)

Potpuna konfiguracija uključuje kutne dijelove za zatvaranje praznina između gornje i bočne ploče. Postoje međutim male praznine za Abramsove bočne bacače dimnih granata, bitne za skrivanje tenka na bojištu. Međutim, operateri FPV dronova pokazali su se vještima u iskorištavanju čak i malih otvora u oklopnim kavezima za učinkovite napade.

Zajedno s vojnim inženjerima analizirali smo područja vojne opreme tipična za oštećenja FPV dronovima, ranjiva mjesta koja je potrebno zaštititi i razvili dodatne zaštitne strukture. Čelični kavezi protiv dronova pomažu ne samo u zaštiti skupe opreme od oštećenja od strane neprijatelja, već i u zaštiti života ukrajinskih vojnika, rekao je Oleksandr Myronenko, operativni direktor Metinvesta.

Dodatni eksplozivni reaktivni oklop

Abrams s novim kavezom za zaštitu od dronova, sada također ima dodatnu zaštitu u obliku eksplozivnog reaktivnog oklopa, povrh svojih američkih standardnih M19 Abrams reaktivnih oklopnih pločica (ARAT) duž bočnih strana trupa. Četiri kontakt-1 ERA ploče sovjetskog dizajna dodane su na prednje strane i stražnje strane trupa, s kompletnim nizovima na vrhu i donjoj strani prednjeg trupa.

Ukrajina se u borbi protiv ruskog agresora već iskazala brojnim inovacijama, poput prilagodbe prijetnji iz zraka njihovim pomorskim dronovima montiranjem projektila zrak-zrak na njihov trup te razvoja "plašta nevidljivosti" koji bi njihovim vojnicima mogao pomoći da neopaženo prođu kroz rusku obranu tijekom noćnih opercija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti