VIDEO Ukrajinski pomorski dronovi odsad su naoružani i toplinski navođenim protuzračnim raketama

S ozirom na to da su ruski ratni helikopteri jedina prava prijetnja ukrajinskim pomorskim dronovima, Ukrajinci su se odlučili prilagoditi tome i pokušati neutralizirati tu prijetnju iz zraka na vrlo nekonvencionalan način.

Branimir Vorša | 07.05.2024. / 13:52

Ukrajinski pomorski dron naoružan ruskom toplinski navođenom raketom zrak-zrak
Ukrajinski pomorski dron naoružan ruskom toplinski navođenom raketom zrak-zrak (Foto: X)

U iznenađujućem zaokretu u tekućem ratu u Ukrajini Ukrajinci su opremili bespilotne površinske čamce (USV) toplinski navođenim projektilima zrak-zrak. Ta prilagodba ima cilj suprotstaviti se ruskim helikopterima i zrakoplovima koji se sve više koriste protiv njih.

Nuklearna eksplozija Što je to taktičko nuklearno oružje i može li se ono upotrijebiti na ratištu bez posljedica nuklearne apokalipse?

Video ruskog Ministarstva obrane navodno prikazuje ukrajinski USV naoružan raketom zrak-zrak kratkog dometa R-73 (AA-11 Archer) koju napada jurišni helikopter ruske mornarice Ka-29 Helix-B. Unatoč manevrima izbjegavanja USV je na kraju uništen.

Snimka s Ka-29 prikazuje ruski projektil R-73 na jednoj od dvije zakošene tračnice na USV-u, što pokazuje da je jedan projektil već i ispaljen. Ruski izvještaj sugerira da je drugi projektil neuspješno ispaljen na ruski helikopter Mi-8 Hip. Taj napad po danu sugerira da je USV možda namjerno postavljen kao mamac.

Izvješća pokazuju da su starije ruske rakete zrak-zrak R-60 (AA-8 Aphid) također prilagođene za USV upotrebu. Proruski vojni kanal Fighterbomber na Telegramu sugerira da se te rakete mogu koristiti bez dodatnih radara ili sustava za ciljanje. Prema istom izvoru, iako rakete zrak-zrak koje lansira USV još nisu korištene u borbi, one predstavljaju prijetnju ruskim helikopterima koji se smatraju najučinkovitijim oružjem protiv ukrajinskih bespilotnih pomorskih dronova.

Ukrajinska VIDEO Ukrajinci pokazali domišljatost u borbi protiv ruskih dronova: Pogledajte zvijer napravljenu od šest kalašnjikova

Učinkovitost tih protuzračnih projektila na ukrajinskim pomorskim dronovima ostaje neizvjesna, ali pokazuje spremnost Ukrajine da eksperimentira s nekonvencionalnim vojnim rješenjima i da ih brzo rasporedi kada je to potrebno. Taj razvoj događaja naglašava brzi razvoj crnomorskog rata dronovima i tekuće strateško manevriranje između ukrajinskih USV-ova i ruskih obrambenih sredstava.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti