Što je to taktičko nuklearno oružje i može li se ono upotrijebiti na ratištu bez posljedica nuklearne apokalipse?

Bez obzira je li riječ o jednoj kilotoni ili jednoj megatoni snage, nuklearno oružje je i dalje nuklearno oružje, a njegova često spominjana upotreba na ratištu otvorila bi Pandorinu kutiju od koje, s razlogom, svi strahuju.

Branimir Vorša | 07.05.2024. / 09:35

Nuklearna eksplozija
Nuklearna eksplozija (Foto: Getty Images)

Kad je riječ o malo kome dragoj temi nuklearnog naoružanja, taktičko nuklearno oružje, alternativno poznato i kao nestrateško nuklearno oružje, ispunjava posebnu ulogu na ratištu. To je naoružanje posebno dizajnirano za suprotstavljanje nadmoćnim konvencionalnim snagama, poput velikih pješačkih ili oklopnih postrojbi. Za razliku od strateškog nuklearnog oružja, taktičko nuklearno oružje karakteriziraju manji razmjeri štete, manje eksplozivne snage i opremljenost sustavima isporuke prilagođenima za manje domete.

Osnovne karakteristike taktičkog nuklearnog oružja

Pogled naa Zemlju iz orbite Je li nuklearno i koliku prijetnju doista predstavlja? Evo što se dosad zna o navodnom novom opasnom ruskom svemirskom oružju

Dok strateško nuklearno oružje obično ima snagu veću od 100 kilotona, taktičko nuklearno oružje djeluje u rasponu od 1 do približno 50 kilotona. Ta značajna razlika naglašava zastrašujući destruktivni potencijal svojstven taktičkom nuklearnom oružju, a tu moć jasno prikazuje atomska bomba od 15 kilotona bačena na Hirošimu pred sam kraj Drugog svjetskog rata.

Sustavi isporuke za taktičko nuklearno oružje razlikuju se po ograničenom dometu, odstupajući od mogućnosti interkontinentalnih mehanizama isporuke. Sjedinjene Države su, na primjer, znatno smanjile svoje oslanjanje na takvo oružje, održavajući zalihe uglavnom stacionirane u Europi, koje se sastoje od otprilike 150 gravitacijskih bombi B61. Suprotno tome, i Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska u potpunosti su se rješile svojih taktičkih nuklearnih arsenala.

Rusija prednjači po broju taktičkog nuklearnog naoružanja

Ipak, druge nuklearne sile, uključujući Pakistan, Kinu, Indiju, Izrael i Sjevernu Koreju, podržavaju različite vrste taktičkog nuklearnog oružja unutar svojih vojnih arsenala. Isto tako, Rusija se ističe svojim značajnim taktičkim nuklearnim arsenalom, za koji se procjenjuje da obuhvaća oko 2000 komada takvog oružja. Ruska sklonost tom oružju djelomično se pripisuje uočenim nedostatcima u njezinim konvencionalnim vojnim sposobnostima.

Ruski niz taktičkog nuklearnog oružja obuhvaća širok spektar metoda isporuke, u rasponu od projektila zrak-zemlja do mornaričkih protubrodskih torpeda, često pohranjenih u rezervi u središnjim vojnim skladištima. Nadalje, Rusija je prilagodila svoje sustave isporuke za prihvat i nuklearnog i konvencionalnog korisnog tereta, što je izazvalo zabrinutost u vezi s dvostrukom sposobnošću takvih sustava, posebno zbog tekućeg rata u Ukrajini.

Može li to oružje doista biti "taktičko"?

Nuklearna eksplozija Amerikanci predstavili navođenu nuklearnu superbombu koja može sravniti područje veličine dva Manhattana

Što se tiče destruktivnog potencijala, taktičko nuklearno oružje daleko nadmašuje konvencionalno oružje, s nuklearnim eksplozijama koje uzrokuju eksponencijalno veće razaranje i sposobne su izazvati trajne radijacijske oborine, slične katastrofalnim posljedicama događaja poput černobilske katastrofe.

Za razliku od strateškog nuklearnog oružja, koje primarno služi kao instrument odvraćanja kroz koncept uzajamno osiguranog uništenja, taktičko nuklearno oružje percipira se isto tako kao sredstvo odvraćanja, ali i potencijalne upotrebe. Iako nije izričito obuhvaćeno sporazumima o kontroli naoružanja, sada već nepostojeći sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa obuhvaćao je oružje srednjeg dometa, pridonoseći naporima za smanjenje nuklearnog oružja prvenstveno u Europi.

Unatoč značajnom smanjenju ukupnih nuklearnih arsenala Sjedinjenih Država i Rusije od doba Hladnog rata, pregovori koji se odnose na nestrateško nuklearno oružje naišli su na značajne prepreke, sprječavajući daljnje inicijative razoružanja.

Središnje pitanje na kojem se temelji taktičko nuklearno oružje vrti se oko njegove potencijalne korisnosti i rizika od eskalacije u nuklearni sukob punih razmjera. Dok se neki zagovornici zalažu za kontroliranu upotrebu taktičkog nuklearnog oružja bez izazivanja tako katastrofalnih posljedica, drugi poput bivšeg američkog ministra obrane Jamesa Mattisa oštro odbacuju tu ideju, naglašavajući stratešku težinu bilo kakve uporabe nuklearnog oružja.

Kritike su sad već neko vrijeme usmjerene protiv ruske nuklearne strategije, posebice njene doktrine od eskalacije do deeskalacije, koja postavlja taktičko nuklearno oružje kao sredstvo odvraćanja od intervencije NATO-a. Međutim, takve se taktike doživljavaju kao pozivanje na osvetničke nuklearne napade, samo naglašavajući već u samom začetku nesigurnu prirodu strategija nuklearnog odvraćanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti