Amerikanci predstavili navođenu nuklearnu superbombu koja može sravniti područje veličine dva Manhattana

Pentagonovo otkrivanje nuklearne gravitacijske superbombe B61-13, 24 puta jače od one bačene na Hirošimu, postavlja pitanja o njezinoj nužnosti i korisnosti u modernom svijetu.

Branimir Vorša | 02.11.2023. / 12:59

Nuklearna eksplozija
Nuklearna eksplozija (Foto: Getty Images)

Američki Pentagon u nedavnom priopćenju otkrio je svoje planove za razvoj nove snažne nuklearne "gravitacijske bombe", poznate kao B61-13, koja čak 24 puta nadmašuje razornu moć bombe bačene na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu. To oružje, koje je 13. iteracija u B61 obitelji takozvanih gravitacijskih bombi, imat će istu eksplozivnu snagu kao i njegov prethodnik iz doba hladnog rata, B61-7, procijenjenu na 360.000 tona TNT-a, što rezultira eksplozivnim radijusom jednakim površini dva Manhattana.

Srž projekta uključuje postavljanje postojeće bojne glave iz B61-7 u novu bombu, ugradnju modernih sigurnosnih i kontrolnih značajki, te nadogradnju repnog kompleta kako bi se povećala njezina točnost u dosezanju cilja. Za razliku od atomske bombe Little Boy na bazi urana, bačene na Hirošimu 1945. godine, bojna glava B61-13 u potpunosti je bazirana na plutoniju.

Slika nije dostupna Strogo deklasificirano: Pogledajte F-35 kako baca nuklearnu bombu B61, koja vrijedi više od svoje težine u zlatu

Potencijalni broj žrtava - tri milijuna?

Detonacija novog B61-13, sa svojom golemom razornom snagom od ekvivalentnih 360 kilotona TNT-a, stvorila bi masovni požar, koji bi pokrio područje široko preko šest kilometara i proizveo vjetrove snage uragana i s temperaturama većim od 105 Celzijevih stupnjeva. Takva katastrofalna eksplozija mogla bi proširiti svoj smrtonosni učinak na ogroman teritorij, otprilike 10 do 15 puta veći od područja razorenog u Hirošimi, prema podacima organizacije za ljudska prava Waging Peace.

Ako je bacite na New York City, raznijet će Jersey City i cijeli Manhattan te uzrokovati milijun poginulih i još dva milijuna ozlijeđenih, pojasnio je Geoffrey Wilson, direktor Centra za obrambene informacije, nestranačke organizcije iz Washingotna.

Zamjena za B61-7

To zastrašujuće novo američko oružje također ima repni komplet koji povećava njegovu preciznost, što ga čini prikladnim za mete koje obično zahtijevaju bombe veće snage. Razvoj B61-13 motiviran je starenjem B61-7, koja se suočava s degradacijom zbog raspadanja radioaktivnog elementa, što umanjuje njezine performanse.

Program B61-12 pokrenut je kako bi se pozabavio tim problemom, unatoč ogromnim procjenama troškova, te je u međuvremenu postao jedan od najskupljih programa nuklearne bombe u povijesti SAD-a. B61-12 može se pohvaliti kompletom navođenog repa, koji zamjenjuje padobran, nudi poboljšanu sigurnost pri isporuci i ima sposobnost detonirati u zraku ili na tlu. Istovremeno ima manji radioaktivni prinos, samo 0,3 tone, što smanjuje kolateralnu štetu i širenje radioaktivnog materijala.

Nuklearna bojna glava, ilustracija Misterij star desetljećima: Amerikanci ne mogu i ne žele pronaći nuklearnu bombu nestalu nakon sudara zrakoplova

Svrha te bombe jest...?

Američki dužnosnici naglašavaju da razvoj B61-13 nije bio potaknut određenim prijetnjama.

U nastojanju da pojača odvraćanje od protivnika i osigura dodatne opcije za američkog predsjednika, Pentagon je predstavio B61-13, oružje sastavljeno od dvije glavne komponente: sklopa bombe i repnog kompleta za navođenje. Repni komplet uključuje četiri pokretne peraje i repni usisnik, zajedno s modernim značajkama sigurnosti i točnosti prethodne verzije bombe, B61-12.

Hans Kristensen i Matt Korda, stručnjaci iz Federacije američkih znanstvenika, nagađaju da B61-13 namjerava zamijeniti masivnu bombu B83-1 s većom bojnom glavom od B61-12. Unatoč tome, ostaju pitanja o korisnosti i nužnosti B61-13, a neki to oružje smatraju političkim kompromisom, u nedostatku njegove jasne svrhe.

Izvor. Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti