Ukrajinci tvrde da su oštetili najbolji ruski borbeni zrakoplov Su-57 - 600 kilometara od prve linije bojišta!

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da je njezin napad bespilotnom letjelicom po prvi put oštetio ruski borbeni zrakoplov Su-57, zadajući značajan udarac ruskoj ruskoj najelitnijoj zrakoplovnoj floti.

Branimir Vorša | 10.06.2024. / 09:04

Satelitske snimke prije i poslije ukrajinskog napada dronovima na Su-57
Satelitske snimke prije i poslije ukrajinskog napada dronovima na Su-57 (Foto: X/@DI_Ukraine)

Ruski borbeni zrakoplov pete generacije, Suhoj-57 (NATO oznaka Felon), prvi je put pogođen, ali ne u zraku, već na aerodromu Akhtubinsk u Astrahanskoj oblasti u Rusiji. Taj incident, koji su potvrdili ruski izvori, izveo je ukrajinski GUR, Glavna uprava za obavještajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine, također poznata kao Obrambena obavještajna služba Ukrajine.

Dana 8. lipnja 2024. Su-57 je gađan dok je bio parkiran na platformi aerodroma Akhtubinsk, centra za probne letove ruskog ratnog zraoplovstva, koji se nalazi 589 kilometara od linije fronte u Ukrajini. Satelitske slike otkrivaju štetu, prikazujući usporedbu stanja tog zrakoplova između 7. i 8. lipnja. Slike nakon napada prikazuju male kratere i spržene tragove na kolniku uzrokovane eksplozijama.

Slike pokazuju da je 7. lipnja Su-57 stajao netaknut, a osmog su se u njegovoj blizini pojavile pukotine od eksplozije i karakteristične vatrene točke uzrokovane požarom, navodi ukrajinski GUR.

To je prvi zabilježeni slučaj da je Su-57 uopće oštećen. Sa samo oko 20 dosad isporučenih tih zrakoplova, ovaj napad predstavlja značajan neuspjeh za rusko ratno zrakoplovstvo. Međutim, opseg štete na zrakoplovu ostaje nejasan, jer se krateri čine udaljeni od Su-57, što otežava procjenu značajne štete zbog kvalitete slike, piše portal The Aviationist.

Napad je u nedjelju priznao i popularni ruski Telegram kanal FighterBomber, poznat po svojim bliskim vezama sa zrakoplovnim posadama ruskog ratnog zrakplovstva. Da, jučer je aerodrom u Akhtubinsku napadnut bespilotnom letjelicom. Stigla tri komada. Su-57 je oštećen gelerima; sada se utvrđuje može li se obnoviti ili ne. Ako ne, onda će to biti prvi gubitak Su-57 u povijesti. Reći ću to opet. Samo za cijenu ovog Su-57 mogla bi se izgraditi skloništa od bespilotnih letjelica za sve PTA zrakoplove u zemlji, stoji u objavi navedenog ruskog Telegram kanala.

Nešto o samom zrakoplovu

Suhoj Su-57, koji se interno naziva i T-50, je jednosjed s dva mlazna motora i višenamjenski mlazni lovac pete generacije. Razvijan od 2002. godine, cilj mu je bio biti prvi ruski, takozvani nevidljivi zrakoplov, a svoj prvi let napravio je još 29. siječnja 2010. godine. Prvi serijski proizveden Su-57 isporučen je krajem 2020. godine.

Sposoban za brzinu dvostruko veću od brzine zvuka i superkrstarenje bez naknadnog sagorijevanja, Su-57 se može pohvaliti nadzvučnim dometom većim od 1500 km, koji se može proširiti sondom za punjenje goriva. Procjena američke vojske zabilježila je poboljšanja Suhoja u odnosu na američki F-22 Raptor, uključujući bolji vektorski potisak i postupke oporavka od zastoja u zraku.

Rusko ratno zrakoplovstvo naručilo je 76 zrakoplova Su-57. Još je sad već bivši ruski ministar obrane Sergej Šojgu najavio je da će 22 Su-57 biti isporučena do kraja 2024. godine, a kompletna narudžba se očekuje do 2028. godine, po stopi od 16 zrakoplova godišnje.

Ranije smo pisali i o tome kako Rusije Su-57 koristi za raketiranje Ukrajine zastarjelim sovjetskim raketama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti