Božićni poklon ruskoj vojsci iz Suhoja: Prvi serijski proizveden Su-57 ušao u službu

Posve novi serijski proizvedeni ruski borbeni avion pete generacije SU-57, pridružio se floti od 10 aviona predserijske proizvodnje. Proizvođač Suhoj zrakoplov je isporučio kao božićni poklon ruskom ratnom zrakoplovstvu.

Branimir Vorša | 28.12.2020. / 09:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruska vojska dobila je prvi serijski proizvedeni borbeni avion Su-57, a obzirom da se u Rusiji Božić slavi po Julijanskom kalendaru, na isporučeni zrakoplov se gleda kao na poseban rani božićni poklon.

Očekuje se da bi proizvodni proces trebao biti ubrzan u narednim mjesecima te da bi do kraja desetljeća Rusija trebala imati najmanje 76 tih zrakoplova u uporabi.

Od Su-57 se očekuje da postane okosnica ratnog zrakoplovstva Rusije u godinama koje dolaze, a da će to upravo tako i biti vjeruje i ruski testni pilot Sergej Bogdan.

Ovaj će zrakoplov služiti daleko u budućnost, do sredine 21. stoljeća. Ima ogroman potencijal za modernizaciju. Na osnovi odlične aerodinamične platforme, bit će moguće kreirati i razviti nove tipove naoružanja. On ima sve karakteristike aviona pete generacije, naglasio je Bogdan.

Su-57 začet je kao projekt prije gotovo dva desetljeća, a prvi prototip se vinuo u nebo još 2010. godine. Tijekom predproizvodnog perioda, Suhoj je napravio još desetak zrakoplova koji su nosili iznake T-50 i PAK FA.

Proizvodnja Su-57 nije bez svojih poteškoća, a jedna od najvećih je što zrakoplov leti na starijoj generaciji motora, jer motor koji se razvija specifično za njega, još uvijek nije spreman. Niti ovaj serijski proizveden model nema novi motor u sebi.

SU-57 je izgrađen od kompozitnih materijala koji mu smanjuju odraz na radaru, ima naprednu avioniku koja leži na umjetnoj inteligenciji, što omogućuje pilotu da istovremeno upralvja avionom i njegovim naružanjem, efektivno eliminirajući potrebu za kopilotom.

Su-57 će se moći umrežiti i s borbenim dronom Ohotnik.

Su-57, iako je tek službeno ušao u uporabu, već je testiran na terenu u Siriji, a ruska vojska tvrdi da je tijekom antiterorističkih akcija u toj zemlji zrakoplov briljirao.

Rusi računaju na izvoz tih zrakoplova te se nadaju i uspjehu i na međunarodnom tržištu.

Svaki avion se uzima za ozbiljno nakon što je korišten u borbi, poručuje Bogdan.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti