Ukrajinci imaju odgovor na problem ruskih dronova: Ovaj sofisticirani balon pomoći će im otkriju lokaciju operatera

Ukrajina ima novi sustav za nadzor bojišta montiran na balonu za otkrivanje i ciljanje operatera neprijateljskih bespilotnih letjelica, proširujući pokrivenost bojnog polja i suprotstavljajući se prijetnjama dronovima s povećanom preciznošću.

Branimir Vorša | 04.09.2024. / 10:30

Aero Azimuth
Aero Azimuth (Foto: @stackedpaul/X)

Ukrajina je predstavila inovativni sustav elektroničkog nadzora temeljen na balonu Aero Azimuth tvrtke Kvertus, koji identificira neprijateljske operatere bespilotnih letjelica kako bi omogućio ciljane napade. Taj se sustav bavi širom prijetnjom od pukog neutraliziranja pojedinačnih bespilotnih letjelica te predstavlja pomak prema korištenju povišenih senzora na aerostatima, nudeći značajno proširenje raspona detekcije.

Kim Jong Un pored novih sjevernokorejskih dronova kamikaza Sjeverna Koreja predstavila nove samoubilačke dronove koji izgledaju kao čisti klonovi izraelskih

Aero Azimuth predstavljen je tijekom nedavne izložbe usmjerene na tehnologije koje se koriste protiv dronova te predstavlja prvi put da je postojeći zemaljski sustav Azimuth prilagođen za korištenje na balonu, piše portal The War Zone. Balon, koji je osigurala druga ukrajinska tvrtka, Aerobavovna, uključuje opremu poput prikolice s vitlom za lansiranje i izvlačenje balona, ​​sustav plinskih boca za napuhavanje i alate za održavanje.

Odgovor na hitan zahtjev ukrajinske vojske

Sustav Azimuth koristi pasivnu signalnu inteligenciju (SIGINT) za otkrivanje i lociranje radiofrekvencijskih signala koje emitiraju ruski operateri bespilotnih letjelica. Ti signali uključuju komunikacijske kanale, telemetriju i razmjenu podataka. Nakon otkrivanja, ova informacija se prenosi ukrajinskim snagama, koje zatim mogu ciljati te operatere.

Prethodno je Kvertus izjavio da je Azimut razvijen kao odgovor na hitan zahtjev ukrajinskih trupa za sustavom koji bi mogao pružiti rana upozorenja o aktivnostima ruskih dronova otkrivanjem operatera dronova s ​​udaljenosti od oko 15 kilometara. Podizanjem Azimuta na aerostatu, domet detekcije navodno se proteže na gotovo 60 kilometara, s mogućnošću triangulacije na udaljenostima između 24 do 31 kilometra, ovisno o visini balona.

Značajke sustava

Aero Azimuth koristi balon punjen helijem, koji može ostati u zraku do sedam dana i nositi teret od 25 kilograma. Balon može izdržati udare vjetra do 15 metara u sekundi, a zbog opreme za pasivnu detekciju, male radarske signature i minimalnog kretanja čine ga izazovnom metom za protuzračnu obranu.

Međutim, sustav nije bez ranjivosti. Aero Azimuth bi mogao biti na meti upravo onih dronova kojima se želi suprotstaviti. Ruske bespilotne letjelice, koristeći releje, mogle bi doći do aerostata čak i ako se nalazi više od 20 kilometara od prve linije bojišta.

Unatoč tim rizicima, Aero Azimuth nudi stalnu pokrivenost velikog područja i relativno je jeftin. Kada radi zajedno sa zemaljskim senzorima, formira robusnu mrežu nadzora, povećavajući otpornost čak i ako se senzorski čvor izgubi.

Nepoznat status uporabe

Ukrajinski hibridni dron Palianytsia Ukrajina se pohvalila vlastitim oružjem kojim može gađati ciljeve duboko na ruskom teritoriju

Dok status raspoređivanja Aero Azimutha u ukrajinskim oružanim snagama ostaje nejasan, tehnologija je vjerojatno nadohvat ruke. Prošle su godine izvješća sugerirala da se masovna proizvodnja zemaljskog sustava Azimuth očekuje do prosinca 2023. godine.

Upotreba aerostata nije novost u ukrajinskom sukobu. I Ukrajina i Rusija koristile su balone za izviđanje i druge vojne svrhe. Ostaje neizvjesno je li Aero Azimuth raspoređen, ali njegov razvoj naglašava kontinuiranu evoluciju protumjera dronovima i sve veću upotrebu balona u ratovanju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti