Stotine ukrajinskih startupova razvijaju robotske vojne strojeve u taktičkoj utrci za prevagu protiv Rusije: "Rat je matematika"

Ukrajina koristi tajne radionice za izradu isplativih dronova i robota, tražeći tehnološku prednost u borbi protiv Rusije i usred nedostatka radne snage.

Branimir Vorša | 15.07.2024. / 11:11

Roj južnokorejskih vojnih dronova
Roj vojnih dronova, arhiva (Foto: Afp)

Suočena s nedostatkom radne snage i ogromnim negativnim izgledima, Ukrajina traži stratešku prednost protiv Rusije kroz inovacije u napuštenim skladištima i tvorničkim podrumima.

Ukrajinski ekosustav tajnih radionica stvara vojsku robota. Oko 250 obrambenih startupova razvija te strojeve na lokacijama koje podsjećaju na ruralne automehaničarske radionice. Startup poduzetnika Andrija Denisenka može sastaviti autonomno kopneno vozilo pod nazivom Odyssey u samo četiri dana, a cijena vozila je 35.000 dolara. Denisenko je u razgovoru za Associated Press zatražio od te agencije da lokacija njegovog startupa ostane tajna zbog sigurnosti.

Ruski sustav protuzračne obrne S-400 Ukrajina se pohvalila rekordnim brojem uništenih ruskih protuzračnih sustava u lipnju

Njegova radionica je pregrađena za varenje, limariju, opremanje vozila elektronikom, motorima, kamerama i senzorima. Ukrajinska vojska procjenjuje razna nova bespilotna zračna, kopnena i pomorska vozila koja su proizvele startup tvrtke poput Denisenkove. U svibnju je Ukrajina uspostavila Snage bespilotnih sustava, novu vojnu granu uz vojsku, mornaricu i zrakoplovstvo.

David protiv Golijata

Ukrajinski inženjeri koriste obrambene članke i online videozapise za stvaranje isplativih platformi, kojima se kasnije može dodati oružje. Mi se borimo protiv ogromne zemlje, a oni nemaju nikakva ograničenja resursa. Shvaćamo da ne možemo potrošiti puno ljudskih života. Rat je matematika, kaže Denisenko.

Denisenkov dron Odyssey, veličine automobila, demonstrirao je svoje mogućnosti u polju kukuruza u lipnju. Taj prototip od 800 kilograma može prijeći do 30 kilometara s jednim punjenjem baterije i može se modificirati za vojne potrebe, poput nošenja teške strojnice ili postavljanja opreme za čišćenje mina.

Na stranici ukrajinske vlade za prikupljanje sredstava pak piše da će čitavi odredi robota ... postati logistički uređaji, kamioni za vuču, minopolagači i pirotehničari, kao i samouništavajući roboti. Zamjenik ukrajinskog premijera za digitalnu transformaciju Mihajlo Fedorov potiče ukrajinske građane da sastavljaju bespilotne letjelice kod kuće, ciljajući na milijun bespilotnih letjelica godišnje. Uskoro će ih biti više. Puno više, stoji na navedenoj stranici za prikupljanje sredstava.

M1A1 Abrams Umirovljeni američki general odgovorio na pritužbe Ukrajinaca o tenku M1A1 Abrams: "To su sranja. Nastavili su ih tražiti iako su znali za standarde"

Denisenkovi projekti također uključuju motorizirani egzoskelet i transportna vozila za pomoć vojnicima. Učinit ćemo sve da se bespilotne tehnologije razvijaju još brže, poručuje pak Fedorov.

Upotreba poluautonomnih dronova i umjetne inteligencije u naoružanju izaziva zabrinutost među stručnjacima. Human Rights Watch i druge skupine zagovaraju zabranu oružja koje isključuje ljudsko odlučivanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti