Umirovljeni američki general odgovorio na pritužbe Ukrajinaca o tenku M1A1 Abrams: "To su sranja. Nastavili su ih tražiti iako su znali za standarde"

Umirovljeni američki general napomenuo je da je Ukrajina inzistirala da im SAD pošalju tenkove M1A1 Abrams, znajući da imaju visok standard održavanja. Tvrdi da su naknadne pritužbe - glupost.

Branimir Vorša | 05.06.2024. / 11:39

M1A1 Abrams
M1A1 Abrams (Foto: Afp)

Kritike ukrajinskih vojnika u vezi s doniranim američkim tenkovima M1A1 Abrams izazvale su snažnu reakciju umirovljenog generala američke vojske Marka Hertlinga.

Odgovarajući na tvrdnje o neadekvatnoj oklopnoj zaštiti, Hertling je dao više nego jasan odgovor. To su sranja, poručio je Hertling. Ukrajinski vojnici rekli su za CNN da oklop Abramsa "nije trenutno dovoljan" s eksplozivnim bespilotnim letjelicama koje predstavljaju značajnu prijetnju. Međutim, njihova primarna briga bio je nedostatak zrakoplovne i topničke potpore. "Nemamo zrakoplovstvo i topništvo. Imamo samo tenkove. I to je problem", objasnio je jedan vojnik.

Također su se pojavile pritužbe na performanse tenkova u kišnim i maglovitim uvjetima, što je navodno utjecalo na elektroničku opremu. Hertling je odgovorio i na tu pritužbu. Neki od pokazatelja o kojima su govorili poput kondenzacije na instrumentima — to su sranja, poručio je umirovljeni američki general,dodavši da je Abrams napravljen za europsko ratovanje protiv sovjetskih prijetnji.

Novi ukrajinski oklop na M1A1 Abrams tenku FOTO Ukrajinski tenkovi Abrams dobili su vrhunsku nadogradnju za borbu protiv ruskih dronova

Odbacio je tvrdnju da su tenkovi imali neprikladno streljivo, ukazujući na svoje veliko iskustvo. Pouzdano znam, budući da sam pucao iz tih vozila i cijeli sam život bio tenkist, da je to posada koja niti ne bira pravi sustav naoružanja niti ne održava dobro svoje spremnike, rekao je Hertling. Sugerirao je i da su pokrenuta pitanja tipične pritužbe vojnika koji se suočavaju s kvarovima na opremi i da ponekad tenkisti daju sve razloge zašto nešto ne radi ili zašto je 'ovo sranje' nešto što im ne treba.

Ipak, Hertling je priznao da Abrams ima značajne zahtjeve za održavanjem. Abrams nije bio najbolji tenk za Ukrajinu, jer postoje izazovi u održavanju i morate imati visoko obučenu posadu, rekao je. No, unatoč tim poznatim izazovima, Hertling je istaknuo i još jednu činjenicu. Ukrajina je nastavila tražiti ta vozila, iako su znali da postoji visok standard održavanja kako bi ih održali u pogonu, napomenuo je.

Kineski tenk, arhiva Kinezi ekspresno odgovorili Amerikancima na AbramsX i predstavili "Najjači tenk u budućnosti?"

Složenost Abramsa, posebice njegovog motora, doista je predstavljala izazov za ukrajinske snage. Ured glavnog inspektora američkog Ministarstva obrane istaknuo je u izvješću iz veljače nedostatak plana održavanja, upozoravajući da bez namjerne i planirane podrške održavanju, uključujući odgovarajuće rezervne dijelove, streljivo i podršku održavanju, Ukrajinci ne bi bili sposobni održavati ove oružanih sustava u njihovoj tekućoj borbi protiv ruske invazije punog opsega.

Trenutno u Ukrajini 47. mehanizirana brigada upravlja svim 31 tenkom Abrams koji su stigli kao donacija iz SAD-a. U međuvremenu su ti tenkovi dobili i nadogradnju u obliku zaštitnog kaveza protiv dronova.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti