Kinezi ekspresno odgovorili Amerikancima na AbramsX i predstavili "Najjači tenk u budućnosti?"

Kineski vojni analitičar i bivši vojni instruktor rekao je da iako nisu navedeni detalji tenka, djelomično otkriće sugerira da je njegov razvoj gotovo dovršen.

Branimir Vorša | 13.10.2022. / 08:08

Kineski tenk, arhiva
Kineski tenk, arhiva (Foto: Afp)

Kineska državna televizija prikazala je najnoviji kineski glavni borbeni tenk, sugerirajući da uskoro mogao biti spreman za upotrebu.

Snimka uglavnom prekrivenog novog kineskog tenka emitirana je u nedjelju kao dio CCTV-jeve serije o modernizaciji kineske vojske. Navedeni tenk prikazan je s natpisom: Najjači na kopnu u budućnosti?

Kineski vojni analitičar i bivši vojni instruktor, Song Zhongping, rekao je da iako nisu navedeni detalji tenka, djelomično otkriće sugerira da je razvoj najnaprednijeg kineskog glavnog borbenog tenka gotovo dovršen.

Trenutno su najnapredniji glavni borbeni tenkovi kineske vosjke Type 99 i njegova nadograđena verzija, Type 99A. Tip 99 ušao je u službu 2001. godine, a više od 1200 tih tenkova proizvedeno je u posljednja dva desetljeća. Kineska vojska je prošle godine razmjestila Type 99A u svoju pograničnu regiju na velikoj nadmorskoj visini u planinskom lancu Karakoram, na zapadu Kine i u pokušaju jačanja tamošnje borbene sposobnosti, pišu kineski mediji.

Kineski ratni brod Razotkrivena velika tajna Kine, ovime će postati istinska globalna vojna sila

Nisu objavljeni detalji o napretku borbenog tenka četvrte generacije otkako je otkriven njegov razvoj 2016. godine. Song je pak rekao da se vjeruje da novi tenk ima visoku pokretljivost, "nevidljivost" te jake udarne sposobnosti. Prema pisanju nekih kineskih državnih medija, novi kineski tenk sljedeće generacije imat će samo dva člana posade, umjesto tri potrebna za primjeerice Type 99A. Jedan će član posade pokrivati ​​borbu, a drugi će se uglavnom fokusirati na vožnju.

Kineeski mediji izvještavaju i da će novi tenk imati smanjenu tonažu, ali da će mobilnost i zaštita biti poboljšani, kao i njegove borbene sposobnosti.

Slučajno ili ne, predstavljanje dolazi u trenutku predstavljanja američkog AbramsX, glavnog borbenog tenka idućee generacije kompanije General Dynamics Land Systems. O tom smo tenku već pisali.

AbramsX VIDEO Službeno predstavljen AbramsX, američki tenk budućnosti

Rusija je predstavila svoj najnapredniji glavni borbeni tenk, T-14 Armata, još 2015. godine tijekom Parade povodom Dana pobjede u Moskvi. Armata ima digitaliziranu opremu i kupolu bez posade.

Kina posljednjih godina ubrzano modernizira svoju vojsku, uključujući ulaganja u napredno oružje i opremu.

Vojni analitičar Song primijetio je da je program CCTV-a u nedjelju također pokazao nove tipove ratnih zrakoplova koji se razvijaju za nosač zrakoplova Fujian, koji je porinut u lipnju, i koji ima elektromagnetske katapulte.

Izvor: South China Morning Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti