VIDEO Službeno predstavljen AbramsX, američki tenk budućnosti

Zasad AbramsX ostaje samo demonstracija koncepta, no američka vojska i saveznici definitivno preispituju sudbinu tenka nakon događaja u Ukrajini.

Branimir Vorša | 10.10.2022. / 14:00

AbramsX
AbramsX (Foto: General Dynamics Land Systems/Youtube)

Američka kompanija General Dynamics Land Systems službeno je predstavila koncept budućeg tenka AbramsX, koji će biti budući glavni borbeni tenk američke vojske. Objavili su i novi video koji prikazuje taj tenk.

AbramsX izgleda vrlo modernizirano, ima redizajniranu kupolu, koja je opremljena s više elektro-optičkih ciljnika i daljinskom oružanom stanicom s automatskim topom kalibra 30 mm. Glavni top AbramX-a je kalibra 120mm i izveden je iz XM360 topa od 120mm.

Slika nije dostupna Njemačka kupuje neobične replike ruskih tenkova kako bi se pripremila za borbu s pravim ruskim oklopom

Jedna od najvećih značajki novog abrams tenka je njegov hibridni pogonski sklop. General Dynamics tvrdi da će taj hibridni pogon uštedjeti 50 posto potrošnje goriva tog tenka, za razliku od dosadašnjeg Abramsovog turbinskog motora, koji guta kerozin i koji predstavlja veliki kompromis između logistike i performansi.

Hibridni sustav također će omogućiti AbramsX-u da radi tiho dok miruje i možda kratko vrijeme pri maloj brzini, što bi pružilo veliku taktičku prednost na bojnom polju.

Sustav automatskog punjenja streljiva omogućuje smanjenje veličine posade, s četiri na tri člana, što je također velika prednost, povećavajući sposobnost preživljavanja i oslobađajući prostor u kupoli za više mogućnosti. Smanjenje ljudstva također je visoko na popisu želja vojnih sila diljem svijeta. AbramsX je lakši od svojih prethodnika, što je suprotno tekućem trendu sve masovnijih M1 varijanti.

Digitalna okosnica tenka bit će KATALYST elektronička arhitektura sljedeće generacije (NGEA). Povezat će sve svoje sustave zajedno i omogućiti jednostavnu nadogradnju svog hardvera i modifikaciju svog softvera, tako da se tenk može brže prilagoditi promjenjivoj taktičkoj stvarnosti i tehnologijama.

Tenk, ilustracija Britanska vojska želi učiniti svoje tenkove pametnijima pomoću - kvantnih računala

Na kupoli novog Abramsa postoje i utori za druge stvari, kao što su granate za protumjere, sustavi aktivne zaštite i sustavi kamera s distribuiranim otvorom blende (DAS). Čini se da postoji i napredni paket senzora za vozača na prednjem dijelu trupa tenka koji bi također mogao ući u DAS arhitekturu i omogućiti video prijenos od 360 stupnjeva. Uz pomoć proširene stvarnosti, to bi omogućilo posadi da 'gleda kroz trup' tenka, radi velikog povećanja situacijske svjesnosti, kao i da vidi predmete od interesa digitalno istaknute u svom okruženju.

AbramsX, također uključuje i mogućnost udruživanja s bespilotnim kopnenim vozilima. Zasad AbramsX ostaje samo demonstracija koncepta, no američka vojska i saveznici definitivno preispituju sudbinu tenka nakon događaja u Ukrajini.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti