Britanska vojska želi učiniti svoje tenkove pametnijima pomoću - kvantnih računala

Kako su pojasnili, tehnologija bi trebala olakšati obradu informacija i donošenje odluka na bojištu te smanjiti rizik dijeljenja podataka.

Martina Čizmić | 12.06.2022. / 08:52

Tenk, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Kao da nije dovoljno što su brzi i ubojiti, britanska vojska želi tenkove učiniti - pametnijima. Kako javlja New Scientist, britansko Minsitarstvo obrane kupilo je kvantno računalo kako bi istražilo, može li se tehnologijom tenkove učiniti pametnijima.

Da je do kupovine došlo potvrdio je predsjednik startupa Orca koji bi trebao napraviti dotično računalo, Richard Murray. Dodao je kako su privukli pozornost vojske jer neki njihovi proizvodi mogu funkcionirati u istim uvjetima kao klasično računalo, a potom i da će se vjerojatno fokusirati na svojevrsnu platformu koja bi mogla biti ugrađena u vojna vozila.

Ovaj uređaj koji ćemo im isporučiti sigurno neće činiti ništa što ne bi činilo klasično računalo, tako da će, na neki način, to biti istraživački alat, rekao je Murray za New Scientist.

Slika nije dostupna U pogon pušteno najjače kvantno računalo na području Europe: "Prekretnica za njemačku ekonomiju, industriju i društvo"

Da vojska kupuje startup tehnologiju i prilagođava ju svojim potrebama, nije ništa novo. Ali postavlja se pitanje može li takva tehnologija biti primijenjena u stvarnim ratnim uvjetima i kako.

Naš je cilj da ova tehnologija učini komunikaciju na bojištu što jednostavnijom, kroz primjenu prepoznavanja slike i upravljanja senzorima, istaknuli su zagonetno iz Orce.

Kako su pojasnili, tehnologija bi trebala olakšati obradu informacija i donošenje odluka na bojištu te smanjiti rizik dijeljenja podataka.

Kako se u sve to uklapaju kvantna računala i njihova primjena, nije previše jasno. No, očito je da je britanska vojska odlučila istražiti sve mogućnosti.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti