Njemačka kupuje neobične replike ruskih tenkova kako bi se pripremila za borbu s pravim ruskim oklopom

Australska tvrtka dostavila je prvo od mnogih vozila replika ruskih oklopnih vozila i tenkova u Njemačku. CIlj je pripremiti njemačke vojnike na pravu stvar.

Branimir Vorša | 08.09.2022. / 13:55

Ruski t-90 tenk
Ruski t-90 tenk (Foto: Afp)

Njemačka vojska kupila je robotske replike ruskih oklopnih vozila i tenkova u prirodnoj veličini za obuku i gađanje. Ugovor, vrijedan 385.000 dolara sklopljen je s australskom obrambenom tvrtkom Gaardtech.

Narudžba dolazi u trenutku kad Njemačka već kasni s revitalizacijom svoje vojske, nakon ruske invazije na Ukrajinu i shvaća da po prvi put od kraja Hladnog rata postoji realna mogućnost da se njemačke i ruske trupe uključe u bitku, piše Business Insider.

Tenk, ilustracija Britanska vojska želi učiniti svoje tenkove pametnijima pomoću - kvantnih računala

Gaardtech proizvodi ono što tvrtka naziva Robotic Enemy Vehicles (REV) za više od 20 ruskih i kineskih oklopnih vozila i tenkova. Popis uključuje najčešća ruska vojna vozila, uključujući tenkove T-72, T-80 i T-90; borbena vozila pješaštva BMP-3 i BMD-4; BTR-70, BTR-80 i BTR-90 transportere te platforme za protutenkovske rakete BRDM. Dostupne su i replike kineskih tenkova Type 59, 85 i 99, a tvrtka je izradila i modele ruskih protuzračnih obrambenih vozila SA-6 i ZSU-23-4.

Zanimljivo, Gaardtech nudi i ciljno vozilo za ruski tenk T-14 Armata sljedeće generacije, za koji nema puno informacija u javnosti. Roboti se temelje na podacima otvorenog koda i podacima koje po potrebi dostavljaju korisnici, rekao je za Insider Steen Bisgaard, osnivač GaardTecha.

Lažna neprijateljska vozila nisu nova ideja. Saveznici su u Drugom svjetskom ratu koristili gumene spremnike na napuhavanje kako bi zavarali nacističke špijune, Ukrajina je napravila drvene mobilne bacače raketa HIMARS, a i u filmovima su se dugo koristili lažni tenkovi, koji ponekad izgledaju smiješno. Ali oni su obično nepokretni i ne bi prošli pregled izbliza.

Gaardtech vozila, međutim, izgledaju puno realističnije.

Roboti manevriraju kao pravi tenkovi i mogu se prilagoditi značajkama kao što su kupole koje se stvarno okreću. Vozila su izrađena od čelika, a svako je teška nešto više od 590 kilograma. Dolaze u plosnatim setovima koje mogu sastaviti četiri osobe u sat vremena. Roboti su opremljeni termalnim ćelijama koje simuliraju potpis stvarnih vozila, što omogućuje pilotima, topnicima i operaterima senzora da steknu osjećaj kako pravi ruski ili kineski tenk izgleda na termalnom ciljniku.

Tesla Model T VIDEO Pogledajte "Teslin Model T", čudovište na gusjenicama

Aktivne toplinske ćelije pružaju visokovjeran prostor motora i toplinski potpis traga za IR detekciju koja radi u svim vremenskim uvjetima, uključujući jaku kišu i vjetar, rekao je Bisgaard.

Robotima se može upravljati daljinskim upravljačem ili mogu funkcionirati samostalno. Doista, mogu se kretati u formaciji kako bi simulirali neprijateljsku taktiku.

Dvadeset i više 'neprijateljskih' vozila može se programirati i kontrolirati s jednog upravljačkog uređaja. Jednom kada se formaciji kaže što treba učiniti, njome upravlja softver GaardTech-a i ona je autonomna, rekao je Bisgaard.

Vozila Gaardtech mogu se koristiti za vježbanje gađanja meta uživo.

Oni su dizajnirani da budu potrošni roboti. Može ih napadati bilo što. Vidjeli smo kako na njih pucaju HIMARS-i, F-18, Javelini, NLAW-ovi, tenkovske granate od 120 mm, pametne i visokoeksplozivne granate od 155 mm te granate od 40 i 84 mm, rekao je Bisgaard.

Ali roboti mogu podnijeti udarac i ponovno se upotrijebiti. Robotski kompleti pričvršćuju se na trup vozila, omogućujući brzu zamjenu dijelova ako se sustav ošteti tijekom gađanja, rekao je Bisgaard.

Iako Bisgaard nije naveo stvarnu cijenu, rekao je da robot košta otprilike koliko i 1/160 dio pravog tenka.

GaardTech sustave za obuku koristila je Australska vojska, Kraljevsko australsko ratno zrakoplovstvo, Američki marinski korpus i Britanska vojska.

Bisgaard, bivši časnik australske vojske koji je zapovijedao jedinicom tenkova M1 Abrams i odslužio dvije ture u Afganistanu, rekao je da su ga njegova vojna iskustva inspirirala da stvori robotska vozila.

Tenk Iran razvija minijaturne robote za uništavanje tenkova i pješadije

Shvatio sam da postoji veliki problem u tome kako združene snage obučavaju i uvježbavaju sva svoja sredstva, kako vojnik točno uočava metu i kako multinacionalni stožer združenih snaga učinkovito izvršava ciklus ciljanja ili borbeni zrakoplov koji vidi ciljeve, te bespilotne letjelice i topništvo koje se ispravno prilagođavaju pokretnim neprijateljskim snagama, rekao je Bisgaard.

S obzirom na prevalenciju ruskog i kineskog oružja među nacijama koje se suprotstavljaju NATO-u i drugim zapadnim saveznicima, prirodno je da se GaardTech usredotoči na te dizajne. Međutim, Bisgaard je rekao da tvrtka može simulirati oružje drugih nacija.

GaardTech može napraviti bilo koje vozilo ili letjelicu kao metu ili robotski mamac visoke vjernosti za borbenu upotrebu. Naš interni dizajnerski tim obavlja mnogo poslova po narudžbi, rekao je Bisgaard.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti