Ukrajina se pohvalila rekordnim brojem uništenih ruskih protuzračnih sustava u lipnju

Ukrajinski pojačani napadi na rusku protuzračnu obranu na Krimu imaju za cilj degradirati neprijateljske sposobnosti i ojačati vlastito zračno naoružanje nadolazećim F-16 avionima sa Zapada.

Branimir Vorša | 02.07.2024. / 11:03

Ruski sustav protuzračne obrne S-400
Ruski sustav protuzračne obrne S-400 (Foto: Afp)

Ukrajinska vojska izvijestila je u ponedjeljak da je nanijela značajnu štetu ruskim sustavima protuzračne obrane u lipnju 2024. godine, s rekordom od 59 uništenih sustava, odmah nakon 73 uništena sustava u srpnju 2023. godine. To je označilo i znatno povećanje u odnosu na 35 uništenih sustava protuzračne obrane u svibnju, odražavajući strateški fokus ukrajinske vojske na ciljanje ruskih sustava S-300 i S-400 na Krimu koristeći Zapadno oružje većeg dometa.

Vojni stručnjaci su isto tako uočili značajan pomak u ukrajinskoj strategiji prema onesposobljavanju neprijateljske protuzračne obrane, piše portal Business Insider. Ukrajina nije otkrila točne lokacije svih uništenih sustava, ali je istaknula intenzivirane napade na Krimu. Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je velike napade na sustave S-300 i S-400 u toj okupiranoj regiji. Napad na Krim uvijek je bio prioritet za Ukrajinu, s krajnjim ciljem da se poluotok učini "neodrživim" za Rusiju.

Priprema za dolazak ukrajinskih F-16 zrakoplova

Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), Rusija je vjerojatno bila prisiljena premjestiti više sustava protuzračne obrane na Krim, čime je povećala njihovu ranjivost na ukrajinske napade. Analitičari ISW-a primijetili su da ukrajinske snage možda provode organizirane napore da degradiraju rusku protuzračnu obranu, što bi moglo omogućiti Ukrajini da dugoročno učinkovitije iskoristi svoje borbene zrakoplove (točnije borbene zrakoplove F-16).

Sumnja se da ukrajinski udari uključuju zapadno oružje dugog dometa, poput američkih taktičkih raketnih sustava (ATACMS). Zapad je podržao napade na Krim, smatrajući ga legitimnom metom kijevskih snaga, iako ograničenja za napade na Rusiju ostaju. Ta ograničenja uključuju američku odredbu da se ATACMS ne bi trebao koristiti za ciljanje ruskog teritorija.

ISW je naveo da bi bez tih ograničenja Ukrajina "u načelu" mogla ponoviti svoj uspjeh u uništavanju ruskih sustava protuzračne obrane unutar ruskog teritorija. Međutim, SAD i dalje zabranjuje Ukrajini korištenje zapadnog oružja za duboke udare unutar ruskog teritorija, koji Rusija koristi kao pristanište za svoje zrakoplove i drugu vojnu imovinu.

Poboljšanje učinkovitosti borbenih zrakoplova F-16 još je jedna potencijalna korist ukrajinske strategije protiv ruske protuzračne obrane. Očekuje se da će prva serija ovih zrakoplova stići ovog ljeta, nudeći Ukrajini poboljšane sposobnosti za zračne operacije. Unatoč dobivanju samo ograničenog broja F-16, ti bi zrakoplovi mogli značajno osnažiti ostarjelu sovjetsku flotu Ukrajine i otvoriti nove taktičke mogućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti