Ruski bombarderi Su-34 sjede izloženi na pisti, no Ukrajina ih zbog nevjerojatnog razloga ne smije taknuti razornim ATACMS

Izloženi ruski bombarderi Su-34 u zračnoj bazi Voronjež i dalje su strateška frustracija za Ukrajinu. "Sjede" izloženi, a ne smiju ih taknuti.

Branimir Vorša | 01.07.2024. / 09:03

Ruski bombarderi Su-34 na pisti, arhiva
Ruski bombarderi Su-34 na pisti, arhiva (Foto: Afp)

U blizini sjeveroistočne Ukrajine ruski borbeni bombarderi Su-34 stoje izloženi na vojnom aerodromu, spremni za svoju sljedeću misiju. Zračna baza Voronjež Malševo služi kao ključna točka za lansiranje 47. gardijske bombarderske zračne pukovnije ruskih zračnih snaga. Ta pukovnija često je gađala regiju Harkova, nanoseći tako štetu ukrajinskim snagama i civilima razornim klizećim bombama.

Nuklearna eksplozija Što je to taktičko nuklearno oružje i može li se ono upotrijebiti na ratištu bez posljedica nuklearne apokalipse?

Satelitske slike otkrivaju Su-34 i druge zrakoplove na pisti u zračnoj bazi Voronjež Malševo. Smještena samo 160 kilometara od ukrajinske granice, ta je baza u dometu ukrajinskog vojnog taktičkog raketnog sustava američke proizvodnje (ATACMS), koji ima domet od 450 kilometara. Međutim, Sjedinjene Države ograničavaju Ukrajinu da koristi ATACMS za napade na priznati ruski teritorij, smiju ih upotrebljavati na suverenim ili okupiranim područjima. To je ograničenje istaknuto kada je Ukrajina upotrijebila ATACMS za napad na Sevastopolj na okupiranom Krimu, u kojem su poginule najmanje četiri osobe i ranjeno njih više od 150. Službena Moskva za to je okrivila Sjedinjene Države i obećala odmazdu.

Kijev, u želji da poremeti ruske zračne snage i uništi zrakoplove Su-34, često pribjegava bespilotnim letjelicama za te misije, unatoč riziku da mu se suprotstave ruski elektronički sustavi. Ranije ovog mjeseca Ukrajina je lansirala više od 70 bespilotnih letjelica u vojnu zračnu bazu u ruskoj regiji Rostov, gotovo 320 kilometara od granice. Satelitske slike aerodroma u blizini Morozovska pokazuju bombardere Su-34 poredane i izložene na pisti. Ruski kanal na Telegramu citirao je izvor u ruskom Glavnom stožeru koji je opisao ukrajinski napad. Većina je dronova oborena, nekoliko ih je zakazalo. Imamo šest mrtvih, uključujući dva vojna pilota. I više od deset ranjenih, rekao je navedeni ruski vojni izvor.

Ukrajinska VIDEO Ukrajinci pokazali domišljatost u borbi protiv ruskih dronova: Pogledajte zvijer napravljenu od šest kalašnjikova

Kako se rat nastavlja, Rusija je povećala svoju upotrebu snažnih kliznih bombi, proizvedenih pričvršćivanjem krila i navigacijskih sustava na bombe iz sovjetske ere. To omogućuje zrakoplovima poput Su-34 da ih ispuštaju sa sigurnijih udaljenosti. Nedavno su ruski kanali na Telegramu podijelili snimku prve borbene uporabe ruske klizne bombe FAB-3000 teške tri tone, koju je izbacio Su-34.

Američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) komentirao je pojavu tih bombi na ukrajinskom bojištu. Činjenica da su ruske snage smislile kako lansirati FAB-3000 značajan je napredak i povećat će razorni potencijal tekućih ruskih napada klizećim bombama na ukrajinske snage i infrastrukturu, smatraju iz ISW-a.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti