Ukrajinci otkrili što im je pomoglo da učinkovito unište preko 1500 ruskih vojnih ciljeva

Dok su satelitske mogućnosti Ukrajine ograničene u usporedbi s ruskim, upotreba crowdfunding satelita im je osigurala vrijedno sredstvo za nadzor, ali i pronalazak te uništenje više od tisuću vojnih ciljeva.

Branimir Vorša | 27.06.2024. / 10:36

Snimke ICEYE-ovog SAR satelita koje koristi Ukrajinska vojska
Snimke ICEYE-ovog SAR satelita koje koristi Ukrajinska vojska (Foto: GUR)

Ukrajinska obrambeno-obavještajna uprava (GUR) u srijedu je objavila da je u posljednje dvije godine više od 1500 ruskih ciljeva vrijednih milijarde dolara uništeno korištenjem slika sa satelita financiranog putem crowdfundinga. Satelit, koji je osigurala tvrtka ICEYE sa sjedištem u Kaliforniji u kolovozu 2022. godine, bio je ključan u gađanju ruskih ciljeva, s 38 posto od gotovo 4200 prikupljenih slika upotrijebljenih u tu svrhu.

GUR je istaknuo značajan utjecaj podataka ICEYE-a. Cijeli niz podataka dobivenih zahvaljujući ICEYE-u korišten je za izravnu pripremu vatrene štete neprijatelju, naglasili su. Bivši američki dužnosnik potvrdio je prošle godine da je Ukrajina učinkovito koristila ICEYE-ev satelit na bojnom polju.

Panel Sateliti će imati važnu ulogu u osvajanju svemiru, a ono što je Musk napravio sa Starlinkom je impresivno

Mnoštvo otkrivenih vojnih ciljeva

Ukupno su ukrajinski stručnjaci snimili 4173 slike neprijateljskih objekata otkad su dobili pristup konstelaciji satelita ICEYE. Te slike uključuju 370 aerodroma, 238 položaja protuzračne obrane i radiotehničke obavještajne službe, 153 skladišta nafte i goriva, 147 skladišta projektila i streljiva te 17 pomorskih baza. Satelit je također identificirao ruske stalne lokacije, poligone za obuku, vojne gradove i mobilizacijske centre.

ICEYE je pristao pružiti Ukrajini sve mogućnosti jednog od svojih satelita radara sa sintetičkom aperturom (SAR), kao i pristup svojoj konstelaciji satelita SAR. SAR satelitom će upravljati ICEYE. Osim toga, ICEYE će omogućiti pristup svojoj konstelaciji SAR satelita, omogućujući ukrajinskim oružanim snagama primanje radarskih satelitskih slika na kritičnim lokacijama s visokom učestalošću ponovnog posjećivanja, navela je ta tvrtka u priopćenju za medije u kolovozu prošle godine.

ICEYE je globalni lider u radarskim satelitima sa sintetičkom aperturom

SAR sustavi imaju prednost snimanja slika unatoč oblacima, dimu, prašini ili noćnim uvjetima, što ih čini vrlo učinkovitima za vojnu obavještajnu službu. Ti sustavi mogu otkriti metalne predmete, što pomaže u otkrivanju kamufliranih neprijateljskih jedinica. ICEYE tvrdi da posjeduje najveću svjetsku konstelaciju radarskih satelita sa sintetičkom aperturom i zapošljava preko 700 ljudi diljem SAD-a, Finske, Poljske i Španjolske.

Osim obavještajnih podataka koje pružaju SAD i NATO, Ukrajina se oslanja na bespilotne letjelice i komercijalne satelitske snimke za taktička promatranja. Neovisan pristup satelitskim podacima ICEYE bio je značajan poticaj za Ukrajinu, omogućujući sveobuhvatan nadzor nad ruskim aktivnostima. GUR je naglasio važnost te sposobnosti.

Satelit za nadzor, ilustracija Izvješće američkog CSIS-a upozorava na krajnje neprijateljsko ponašanje Kine i Rusije u svemiru

Značajne mogućnosti praćenja ruskog agresora za Ukrajinu

Izviđanje iz Zemljine orbite omogućuje primanje podataka kako o privremeno okupiranim teritorijima Ukrajine, tako i na drugim mjestima na planeti gdje se nalaze vojne snage i sredstva terorističke Rusije, ističu iz GUR-a.

Ti satelitski podaci omogućuju Ukrajini praćenje kretanja ruskog osoblja i ruskih vojnih namjera, praćenje vojno-industrijskog kompleksa agresora i njegove logističke mreže, uključujući Kerčanski most između Rusije i okupiranog Krima. Kerčanski most, kojije dosad dva puta napadnut, i dalje ostaje meta. “Nije pitanje hoćemo li ili nećemo napasti. To radimo redovno pa ćemo to i završiti. To je samo pitanje vremena", naglasio je ukrajinski general pukovnik Kirilo Budanov.

"Što mislite da će se kasnije dogoditi s njima?"

Sposobnost satelita ICEYE da otkrije kamuflirane neprijateljske jedinice bila je ključna. Velika prednost svemirskog vozila ICEYE je njegova sposobnost da jasno vidi grupu čak i pažljivo kamufliranih neprijateljskih mehaniziranih jedinica sa svojom opremom. Što mislite da će se kasnije dogoditi s njima?, napominju u priopćenju GUR-a.

Satelit su financirali dobrotvorna zaklada Serhij Prijtula i bloger Ihor Lačenkov u lipnju 2022. godine.

Jedan satelit u potpunosti radi za potrebe naše obrane, gotovo dva tuceta drugih uključeno je kada je potrebno, rekao je bivši ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov. Nadalje je objasnio da je ICEYE-ova SAR tehnologija omogućila otkrivanje neprijateljske borbene opreme koju optički sateliti nisu mogli otkriti. U prva dva dana satelitske operacije otkriveno je više od 60 jedinica borbene opreme koju je neprijatelj pokušavao prikriti, rekoa je Reznikov.

Te su koordinate brzo iskorištene za napade na ciljeve u Hersonu i Donjecku, što je rezultiralo značajnim neprijateljskim gubicima. S obzirom na uspjeh sa satelitom ICEYE, vjerojatno je da Rusija pozorno prati ovaj razvoj događaja, iako nisu otkrivene protumjere. Dok su satelitske mogućnosti Ukrajine ograničene u usporedbi s ruskim, upotreba ICEYE-a je osigurala vrijedno sredstvo za nadzor, nadopunjujući dronove koji patroliraju nebom iznad bojnog polja.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti