Izvješće američkog CSIS-a upozorava na krajnje neprijateljsko ponašanje Kine i Rusije u svemiru

Kina i Rusija upuštaju se u aktivnosti s ciljem boljeg razumijevanja i potencijalnog ciljanja američkih satelita visoke vrijednosti, upozorava se u novom izvješću CSIS.

Branimir Vorša | 23.04.2024. / 14:55

Satelit za nadzor, ilustracija (Foto: Getty Images)

Rusija i Kina aktivno istražuju načine za praćenje i potencijalno onesposobljavanje američkih satelita, što je predmet sve veće zabrinutosti među američkim obrambenim analitičarima.

Izvješće Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) o procjeni svemirske prijetnje za 2024. godinu baca svjetlo na te zabrinjavajuće događaje. Prema tom izvješću, obje navedene nacije upuštaju se u aktivnosti s ciljem boljeg razumijevanja i potencijalnog ciljanja satelita američke vlade visoke vrijednosti.

Sve veće svemirske vojne aktivnosti Kine i Rusije

Svemirski otpad u orbiti, ilustracija Bivša NASA-ina znanstvenica upozorava: Tisuće satelita u Zemljinoj orbiti prijete našem magnetskom polju

I Kina i Rusija upravljaju satelitima koji pokušavaju bolje razumjeti visokovrijedne satelite američke vlade, navodi se u izvješću, ponavljajući strepnju vojnih analitičara. Te će se aktivnosti, upozorava izvješće, vjerojatno nastaviti u godinama koje dolaze, povećavajući rastuće napetosti u svemiru.

Nadalje, obje su zemlje primijećene kako manevriraju svojim satelitima u neposrednoj blizini zapadnih vladinih i komercijalnih satelita. Takvo ponašanje, koje ponekad traje mjesecima, izaziva zabrinutost oko njihovih namjera i sposobnosti.

Kina je posebno aktivno testirala tehnologiju koja omogućuje satelitima da se bore s drugim satelitima. Analitičari u CSIS-u ističu potencijalne implikacije takvih mogućnosti, ističući i mogućnost otmice satelita i premještanja bez generiranja otpada.

Kineske svemirske sposobnosti su "nevjerojatne"

Šef američkog Svemirskog zapovjedništva general Stephen Whiting izrazio je zabrinutost zbog brzog tempa kineskog širenja svemirskih ambicija. Napore Pekinga da poveća svoje vojne svemirske i protusvemirske sposobnosti opisuje kao "nevjerojatne", naglašavajući prijetnju koja predstavlja američku i savezničku svemirsku imovinu.

U međuvremenu, ruske svemirske aktivnosti također izazivaju pozornost. Analitičari sumnjaju da bi ruski sateliti mogli biti angažirani u špijunskim misijama, pa čak i testiranju projektilnog oružja u niskoj Zemljinoj orbiti.

Sva ova neprijateljska ponašanja u svemiru postala su uobičajena, navodi se u izvješću, naglašavajući sve agresivniju prirodu svemirskih operacija.

Koji je cilj Kine i Rusije?

Astronaut na nepoznatom planetu, ilustracija Razotkrivanje misterija: Je li umjetna inteligencija naša najveća nada u potrazi za izvanzemaljskim životom ili konačna propast?

Dok napetosti eskaliraju, stručnjaci za sigurnost upozoravaju na mogućnost da Kina i Rusija ciljaju satelite kao prvi način djelovanja u slučaju sukoba. To predstavlja značajan rizik za tisuće američkih satelita koji su ključni za američku nacionalnu sigurnost, komercijalne pothvate i prikupljanje obavještajnih podataka.

U svjetlu ovih događaja, američki general-pukovnik Matthew Glavy naglašava kritičnu važnost svemirske dominacije za SAD, nedvosmisleno poručujući - Nema svemira, nema šanse.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti