Budućnost na horizontu: Potencijalna zamjena za Međunarodnu svemirsku postaju prošla ključna testiranja

Kako NASA pomiče fokus prema ambicioznim ciljevima kao što su misije s posadom na Mars, razvoj komercijalnih svemirskih postaja postaje sve ključniji.

Branimir Vorša | 26.03.2024. / 11:32

Svemirska postaja Orbital Reef
Svemirska postaja Orbital Reef (Foto: blueorigin.com)

U potrazi za alternativama zastarjeloj Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), NASA ulaže velika sredstva u potencijalne zamjene, a projekt Orbital Reef se pojavljuje kao glavni konkurent.

Orbital Reef je zajednički pothvat između Blue Origina i Sierra Spacea koji je nedavno zabilježio značajan uspjeh, uključujući napredak u vitalnim tehnologijama za održavanje života u svemiru, kao što je recikliranje urina.

Astronauti i kozmonaut prije odlaska na ISS Jedno od rijetkih mjesta gdje SAD i Rusija surađuju: Astronauti i kozmonaut stigli na ISS

Angela Hart, voditeljica NASA-inog programa za komercijalni razvoj niske orbite Zemlje, naglasila je važnost ovih prekretnica u osiguravanju održivosti komercijalne svemirske destinacije. Provedena ispitivanja usredotočila su se na regenerativni sustav Orbital Reefa, ključan za osiguravanje čistog zraka i vode koji su neophodni za ljudski opstanak u svemiru.

Bivši zapovjednik ISS-a Chris Hadfield istaknuo je još 2013. godine učinkovitost takvih sustava, ističući da je reciklirana voda iz urina čišća od većine vode koja se konzumira na Zemlji. Ta se tehnologija koristi na ISS-u više od desetljeća, pridonoseći uštedi troškova smanjenjem potrebe za transportom vode sa Zemlje.

NASA-ino partnerstvo s tvrtkama Blue Origin i Sierra Space naglašava njezinu predanost poticanju komercijalnih inovacija u istraživanju svemira. Ta suradnja ima za cilj uspostaviti američke komercijalne svemirske postaje koje mogu poslužiti kao nasljednici ISS-a. Te postaje neće samo udovoljavati NASA-inim znanstvenim naporima, već će također nuditi mogućnosti za svemirski turizam.

Prijelaz na svemirske postaje u komercijalnom vlasništvu omogućit će NASA-i da preraspodijeli resurse prema svojim širim ciljevima, uključujući uspostavljanje održive ljudske prisutnosti na Mjesecu kroz program Artemis. George Scott, vršitelj dužnosti NASA-inog glavnog inspektora, istaknuo je značajne troškove povezane s misijama Artemis, naglašavajući potrebu za strateškom raspodjelom proračuna.

Oleg Kononenko Ruski kozmonaut postavio rekord u neprekidnom trajanju svemirskih letova

Dok se ISS suočava s raznim izazovima zbog svoje starosti, administracija američkog predsjednika Joea Bidena obećala je produljiti rad te svemirske postaje do najmanje 2030. godine. Međutim, u tijeku su planovi za prijelaz na postaje u privatnom vlasništvu do tog vremena. Orbital Reef predstavlja alternativu koja obećava, nudeći pogled u budućnost stanovanja u svemiru.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti