U Teksasu otkrivena nova varijanta koronavirusa: Zaraznija i odupire se antitijelima

Veoma je slična britanskoj pa se znanstvenici nadaju da će i cjepiva koja djeluju na britansku, djelovati i na teksašku varijantu.

Martina Čizmić | 24.04.2021. / 09:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici sa teksaškog Sveučilišta A&M redovito analiziraju uzorke prikupljene od pacijenata koji boluju od COVID-19. Tijekom te analize provjeravaju o kakvim se varijantama bolesti radi te prate sve promjene u samom virusu.

No, ono što su otkrili u uzorku iz Brazos Valleya neugodno ih je iznenadilo i zabrinulo. Otkrili su novu varijantu koronavirusa, koju su nazvali BV-1, a koja je, prema prvim analizama zaraznija od originalne varijante koronavirusa. Osim toga, preliminarne analize pokazuju i da se uspješno odupire antitijelima i bori protiv ljudskog imunološkog sustava.

Kako su pojasnili za CNBC, ova varijanta u sebi ima kombinaciju mutacija koje su slične već ranije otkrivenim varijantama. No, BV-1 kombinira genetske markere koji su povezani uz brzo širenje, ozbiljne oblike bolesti i visoku otpornost na neutralizirajuća antitijela.

O svojim su pronalascima već obavijestili američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) kako bi njihovi epidemiolozi mogli pratiti pojavu daljnjih slučajeva uzrokovanih ovom varijantom.

Znanstvenici iz Teksasa ističu kako je BV-1 genetski slična puno poznatijoj britanskoj varijanti (B.1.1.7) koja se pokazala zaraznijom od originalne, ali ne i ista. S druge strane, nadaju se da će upravo te sličnosti biti ključne kad je u pitanju učinkovitost cjepiva.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti