U Ukrajinu stiže misteriozan novi američki samoubilački dron "Ghost Phoenix", razvijen specifično za borbe u Donbasu

Glasnogovornik Pentagona je rekao da je sustav, razvijen prema američkom vojnom ugovoru s tvrtkom AEVEX Aerospace, već bio u izradi prije ruske invazije na Ukrajinu za skup zahtjeva koji se vrlo dobro podudaraju s onim što Ukrajinci trenutno trebaju u Donbasu.

Branimir Vorša | 22.04.2022. / 08:59

Samoubilački dron Switchblade
Samoubilački dron Switchblade (Foto: Afp)

Tajanstveni novi lutajući ''dron kamikaza'' pod nazivom Phoenix Ghost, koji je razvilo američko ratno zrakoplovstvo posebno za ukrajinski rat protiv Rusije, dio je najnovijeg paketa američke sigurnosne pomoći Ukrajini objavljenog 21. travnja.

To takozvano lutajuće streljivo potpuno je nova platforma razvijena brzo, uz doprinos Ukrajine, kako bi odgovorila na vojne zahtjeve nacije dok pokušava otupiti obnovljeni napad Rusije na regiju Donbas, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Zračne snage su to brzo razvile kao odgovor na zahtjeve Ukrajine, rekao je Kirby novinarima 21. travnja. Više od 121 Phoenix Ghost poslan je u Ukrajinu zajedno s najnovijim paketom pomoći od 800 milijuna dolara najavljenim u četvrtak.

Phoenix Ghost pruža slične, ali ne identične sposobnosti, kao i lutajuće streljivo Switchblade kompanije AeroVironment, rekao je Kirby tijekom razgovora s novinarima. Postoje razlike "u opsegu sposobnosti za Phoenix Ghost", ali koje su te razlike, Kirby nije znao reći. Bit će koristan protiv različitih vrsta meta, dodao je.

Spomenuti Switchblade je lutajuće streljivo koje se lansira iz cijevi koje nosi i kameru i bojnu glavu. Može se koristiti za nadzor ili za napad na vidljive mete. Može ciljati fiksni položaj, a da nitko njime ručno ne upravlja. Sjedinjene Američke Države su Ukrajini već donirale 400 streljiva Switchblade. Prva pošiljka od 100 komada uglavnom je stigla u zemlju prošlog tjedna, kada je najavljena daljnja pošiljka od 300 komada.

Upitan kako je Phoenix Ghost dobio ime, Kirby je rekao: Nemam pojma. Nemam pojma. Doista ne znam.

Kirby je rekao da je sustav, razvijen prema američkom vojnom ugovoru s tvrtkom AEVEX Aerospace, već bio u izradi prije ruske invazije na Ukrajinu za skup zahtjeva koji se vrlo dobro podudaraju s onim što Ukrajinci trenutno trebaju u Donbasu.

Novi sustav trebale bi lako apsorbirati postojeće ukrajinske snage, ali će zahtijevati određenu obuku, rekao je Kirby.

Bit će potrebna minimalna obuka za upućene operatere bespilotnih borbenih sustava kako bi ga mogli koristiti, a mi ćemo raditi na tim zahtjevima obuke izravno s ukrajinskim oružanim snagama, rekao je.

Iako je točan dizajn Phoenix Ghosta nepoznat, samoubilačke bespilotne letjelice mnogih vrsta bile su vrlo učinkovite u modernim sukobima i ne moraju zapravo biti vrlo složeni sustavi.

AEVEX je tvrtka koja sebe opisuje kao tvrtka koja pruža end-to-end dizajn zrakoplova i senzorskih sustava, integraciju, operacije, održavanje i analizu podataka. Iz AEVEX-a su za portal Breaking Defense rekli da "nemaju komentara o novom dronu".

The War Zone piše kako se čini se da AEVEX nije proizvođač bespilotnih sustava. Moguće je da je tvrtka djelovala kao glavni izvođač za razvoj i integraciju komponenti u postojeći UAS, kao što su kontrolne tehnologije i bojna glava. Također je moguće da rade kao domaći izvođač za uvezeni ili licencirani dizajn.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti