U Velikoj Britaniji rođena prva beba s DNK od tri roditelja

Prva beba s DNK tri osobe rođena je u Velikoj Britaniji nakon posebnog postupka potpomognute oplodnje, priopćilo je regulatorno tijelo.

Hina | 10.05.2023. / 08:11

Beba, ilustracija (Foto: Getty Images)

Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) potvrdila je da je do 20. travnja ove godine u Ujedinjenom Kraljevstvu rođeno "manje od pet" beba nakon mitohondrijske donacije (MDT).

Iz HFEA-e nisu dali dodatne pojedinosti kako bi izbjegli identificiranje obitelji, izvijestio je britanski list Guardian nakon što je primio informacije temeljem zahtjeva za pristup informacijama.

Cilj postupka je izbjeći da žene prenesu potomstvu defektne gene u mitohondrijima - sićušnim štapićastim 'elektranama' u stanicama koje opskrbljuju energijom.

Tehnika uključuje usađivanje ženi in vitro oplodnjom bebe s DNK tri osobe. Beba ima nuklearni DNK majke i oca koji definira ključne karakteristike kao što su osobnost i boja očiju. Osim toga, ima sićušnu količinu mitohondrijske DNK koju je osigurala žena donor - treći "roditelj".

Velika Britanija prva u svijetu dopustila aj postupak

Britanija je postala prva zemlja u svijetu koja je formalno dopustila mitohondrijsku nadomjesnu terapiju (MRT) kada je HFEA oprezno dao zeleno svjetlo za postupak 2017. godine.

U 2018., liječnici za neplodnost u Newcastle Fertility Center at Life dobili su dopuštenje HFEA da dvije žene prime mitohondrijsku nadomjesnu terapiju.

Godine 2015. parlamentarni zastupnici otvorili su put promjenama glasovanjem za izmjenu zakona o ljudskoj oplodnji i embriologiji koji postavlja pravni okvir za istraživanje i liječenje problema povezanih s plodnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti