Novoizabrani dekan Vedran Bilas predstavio je FER kao vodeću hrvatsku obrazovnu i istraživačku instituciju u području elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija te računarstva, koja pored 700 djelatnika okuplja zajednicu od 4000 studenata na svim razinama studija.

FER svake godine izaziva dvostruko veći interes među najboljim maturantima, ali ih ne može više upisati zbog nedovoljno prostora kojim raspolaže, upozorio je Bilas.

Ti su mladi ljudi motivirani upisati FER jer su im s njegovom diplomom otvorena vrata najprestižnijih svjetskih kompanija, ali Fakultet se trudi da oni ostanu u Hrvatskoj.

Bilas je istaknuo da je FER integriran u europski istraživački prostor, ima profesore koji su među dva posto najcitiranijih u svijetu, te veliki broj zajedničkih programa s industrijom.

Spremni smo na iskorak, koji naše Sveučilište i Grad Zagreb dugo očekuju, ka digitalnoj transformaciji društva, a za to trebamo pomoć države u žurnoj obnovi infrastrukture i novi inovacijski kampus na Borongaju, kazao je.

Želimo izvrsnost i budućnost koju osjećamo na FER-u prenijeti na cijelu Hrvatsku i kao inženjeri nudimo realna rešenja, poručio je Bilas.

Novi prostor kampusa Borongaj središnja lokacija za suradnju s gospodarstvom

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Stjepan Lakušić istaknuo je kako je FER veliki fakultet po nizu kriterija, među kojima su i odluke koje idu u smjeru modernog sveučilišta, a to su novi proizvodi, inovacije i transfer tehnologije na druga zahtjevna tržišta.

Veliki broj uzvanika iz poduzeća koji nazoče svečanosti svjedočanstvo su dobrih nastavnih programa FER-a, jedino tako doznaju se informacije što tržite rada traži, kazao je Lakušić i najveću pažnju usmjerio na stvaranje preduvjeta za novi prostor kampusa Borongaj, koji će u dogledno vrijeme biti središnja lokacija Sveučilišta za suradnju s gospodarstvom.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da njegovo ministarstvo veliku pozornost poklanja znanstvenoj izvrsnosti i suradnji s gospodarstvom.

Tako je u okviru financiranja iz europskih fondova objavilo devet natječaja za istraživanje i inovacije, unutar koji je zaključeno više od 900 ugovora vrijednosti preko sedam milijardi kuna, s bespovratnim udjelom od 3,7 milijardi.

Među njima su 63 projekta u kojima je FER partner, što govori da je njegovo znanje prepoznato u poslovnom svijetu, kazao je Filipović i dodao su FER-u vrata ministarstva uvijek otvorena. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju