U ZICER-u predstavljeno 6 laboratorija za budućnost Zagreba

Projekt StartUp Factory Zagreb financiran je sredstvima EU i ima ukupnu vrijednost od 19,5 milijuna kuna.

Martina Čizmić | 29.05.2019. / 15:56

ZICER (Foto: ZICER)

Zagrebački inovacijski centar (ZICER) u kojem se provodi EU projekt StartUp Factory Zagreb, održao je predstavljanje šest vrhunskih laboratorija visoke tehnologije koji su opremljeni pomoću europskih sredstava, a sve kako bi bili stvoreni još bolji uvjeti za razvoj startup tvrtki koje tamo borave.

Projekt StartUp Factory Zagreb - Inkubator za visoke tehnologije s provedbom je započeo 1. lipnja 2017. godine i trajao je dvije godine. Implementacijom provedenih projektnih aktivnosti opremljeni su novi kapaciteti ZICER-a, pri čemu se poseban naglasak stavio na opremanje šest vrhunskih visokotehnoloških centara kojima se pak omogućuje sveobuhvatno ubrzanje razvoja zagrebačkog tehnološki-orijentiranog poduzetništva. Kroz nove kapacitete stvoreni su preduvjeti za intenzivniju suradnju poduzetničke i akademske zajednice koja će uskoro rezultirati multiplikacijom koristi za gospodarstvo i društvo grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske.

Gospodarskoj i akademskoj zajednici sada su za istraživanje i razvoj na raspolaganju vrhunski opremljeni tehnološki centri (Centar za razvoj sučelja, Centar za elektroniku, Centar za digitalnu forenziku, Centar za tehnologiju zaštite okoliša, Centar za 3D modeliranje i Centar za Internet of Things) te drvno-metalska radionica s CNC obradnim centrom.

Projekt StartUp Factory Zagreb - Inkubator za visoke tehnologije sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020“. Zagrebački inovacijski centar d.o.o je nositelj, dok je Grad Zagreb partner Projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 19.588.435,53 kn od čega EU sufinanciranje iznosi 15.726.785,40 kn.

Na Završnoj konferenciji Projekta, pred više od 170 sudionika govorili su Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Dragan Jelić, pomoćnik ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Frane Šesnić, direktor ZICER-a. Rezultate Projekta predstavila je Ariana Magdić, voditeljica StartUp Factory Zagreb - Inkubator za visoke tehnologije, dok su praktičnu primjenu centara predstavili u ZICER-u inkubirani poduzetnici i korisnici predstavljenih tehnoloških centara: Ljubomir Lokin iz 3D tech-a, Nikola Blažević iz Mikrotvornice, Mario Panjičko iz Centra za razvoj održivih tehnologija, Luka Vida iz Recogna, Ivan Pelivan iz Stratowave Connecta, Ivan Tadić iz Maven Mulea te Hrvoje Nikola Vučemilo iz Membrain projektiranja.

"U ZICER-u inkubirani startupovi dokazuju kako je međunarodni uspjeh koji nastaje u našem gradu zaista moguć. Kroz ove danas predstavljene laboratorije uvjerena sam kako će se stvoriti nova sinergija. Jedino povezivanjem znanja i kompetencija multidisciplinarnih timova moguće je stvoriti proizvod koji će biti funkcionalan, tehnički i tehnološki korektno izveden, inovativan i adekvatno tržišno prezentiran. Proizvodi koji ostvaruju sve zadane kriterije postižu dugoročnu tržišnu održivost. Ovo je dobar smjer za budući rast i zato već sada planiramo, prijavljujemo i ostvarujemo nove korake za daljnji razvoj", izjavila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

"Inovacije u području visoke tehnologije mijenjaju svijet i način života koji poznajemo. Kako bi poduzetnici na globalnom tržištu bili konkurentni, rješenja koja nude moraju biti relevantna, funkcionalna i privlačna. Ideja je bitna, no njena realizacija ovisi o nizu parametara. Rješenja koja se stvaraju sinergijom znanstveno-istraživačkog rada i poduzetničkih ekspertiza znače izvjesniji uspjeh. U ZICER-u radimo upravo to! Povezujemo znanja, ideje, visoku tehnologiju, poticajnu infrastrukturu, inovativne financijske instrumente i umjetnu inteligenciju s ljudima koji imaju snagu i energiju svijet učiniti boljim mjestom za život. Svojim pomno osmišljenim programima inkubacije i akceleracije, sada nadograđenim vrhunskim laboratorijima opremljenim sredstvima Europske unije kroz projekt Startup Factory Zagreb – inkubator za visoke tehnologije, ZICER predstavlja centralno mjesto poduzetničkog razvoja. Uz svu podršku koja se ovdje pruža, ulazak u poduzetništvo je sigurniji!", izjavio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Okosnica poslovanja startup tvrtke Stratowave Connect je razvoj napredne tehnologije za hibridne dronove kako bi se produljio njihov domet i autonomija.

" Od samog početka prepoznali smo ZICER kao najboljeg partnera u procesu inkubacije, a s posebnim zanimanjem iščekivali smo i pratili proces pokretanja ZICER-ovih laboratorija tj. centara za tehnologije. Nama su, za pomoć pri razvoju naših tehnoloških rješenja, od posebne važnosti čak tri laboratorija: Centar za elektroniku, Drvo-metalska radionica i Centar za 3D modeliranje. Mnogi od alata i mjernih instrumenata kojima su laboratoriji opremljeni dosad su nam bili dostupni samo kroz vanjske usluge. Osigurane kapacitete vidimo kao ključnu podršku razvoju poslovanja i akceleriranog rasta unutar našeg ciljanog tržišta. ZICER nam ovim omogućava: smanjenje troškova, logističko rasterećenje i povećanu sigurnost čuvanja intelektualnog vlasništva jer sve ostaje pod istim krovom", izjavio je Ivan Nikolić iz startupa Stratowave Connect.

"Dolazak u ZICER je definitivno najbolja stvar koja nam se dogodila u smislu razvoja posla. Nabavili su najbolju moguću opremu koja se prirodno veže i nadostavlja na našu tehnologiju – 3D skener ATOS CORE 300 kojeg krase zaista impozantne performanse koji nam koriste za čitav niz aktivnosti ključnih za razvoj vizije našeg poslovnog pothvata. Sve u svemu zadnja riječ tehnologije u svijetu 3D skeniranja. ZICER i dalje osluškuje potrebe svojih stanara i djeluje u skladu s njihovim potrebama!", rekao je Ljubomir Lokin iz startupa 3D tech.

Gospodarskoj i akademskoj zajednici sada su u ZICER-u za istraživanje i razvoj na raspolaganju vrhunski opremljeni tehnološki centri:

Centar za tehnologiju zaštite okoliša sadrži laboratorijsku opremu iz područja ekotehnologija i ekološkog inženjeringa koji služe za analizu i istraživanje bioloških procesa u smjeru materijalnog ili energetskog iskorištavanja otpadnih materijala

Centar za elektroniku opremljen je visokokvalitetnim mjernim uređajima, izvorima napajanja i generatorima signala te alatima za razvoj, izradu, analizu i testiranje elektroničkih uređaja

Centar za digitalnu forenziku opremljen je radnim stanicama i softverima za prikupljanje i obradu podataka te provođenje digitalno forenzičkih analiza

Centar za 3D modeliranje obuhvaća 3D skener, FDM i PolyJet 3D printere, softvere za izradu i obradu 3D modela te povratno inženjerstvo u svrhu prototipiranja i izrade novih proizvoda i komponenti

Centar za Internet of Things (IoT) gdje je implementiran sustav senzora i softverske podrške te razvojni paketi za izradu novih IoT hardverskih i softverskih rješenja temeljenih na LoRaWAN tehnologiji

Centar za razvoj sučelja opremljen je računalima, radnim stanicama, tabletima, pametnim telefonima, VR headsetovima te dodatnom opremom i softverima za razvoj i testiranje aplikacijskih rješenja

te Drvno-metalska radionica sa CNC obradnim centrom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti