Uber će uskoro dostavljati hranu dronovima

Već za 3 godine nebom bi mogle letjeti Uberove bespilotne letjelice koje će dostavljati hranu iz restorana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.10.2018. / 16:56

Dron (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

U biznisu nema stajanja niti uživanja u uspjehu, već se uvijek treba gledati prema naprijed, tražiti nove prilike za osvajanje novih tržište jer, pogotovo u današnje vrijeme dinamičnih promjena, ako se kompanije opuste i ne razmišljaju o budućnosti, lako ih može pomesti konkurencija. Tako razmišljaju i u Uberu – kompanija koja je u potpunosti promijenila taksi tržište odavno razmišlja o mogućnostima širenja poslovanja i otvaranja novim tržištima.

Npr. u budućnosti vjeruju kako će cestama dominirati električni automobili, rade na razvoju i autonomnih automobila, šire se na tržište električnih romobila, a među inim, razvili su i uslugu UberEats za dostavu hrane iz restorana. Za nekoliko godina dostava hrane mogla bi biti puno drugačija – danas, klasično, ljudi hranu dostavljaju automobilima, motorima ili biciklima osobama koje su naručile tu hranu, a u budućnosti hrana će se dostavljati zrakom.

Naime, ova je kompanija nedavno objavila oglas za posao u kojem se traži menadžer za upravljanje UberExpressom, uslugom dostave hrane bespilotnim letjelicama. Iz Ubera kažu kako je program u ranom stupnju razvoja, dok novinarski izvori govore da u Uberu žele već sljedeće godine imati funkcionalne dronove, a samu uslugu lansirali bi do 2021. na više tržišta.

Zainteresiranost Ubera za dronove i ovakav način dostave nije novost jer je njihov CEO Dara Khosrowshahi ranije rekao da su uključeni u program testiranja komercijalnih bespilotnih letjelica. Također, još prije 3 godine Uber je u suradnji s Dialexom na jednom eventu u Dallasu koristio dronove za dostavu hrane.

Uber, naravno, nije jedina kompanija koja testira ovu tehnologiju, a prema izvršnom direktoru Dialexe Scottu Harperu, problem i ograničenja uopće nisu u tehnologiji, već u zakonima i pravilima koja trebaju osigurati maksimalnu sigurnost za ljude na zemlji jer pad bespilotne letjelice na zemlju mogao bi biti smrtonosan.

Izvor: Forbes
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti