Uber objavio prve rezultate od izlaska na burzu: U minusu su više od milijardu dolara!

Objavljeni poslovni rezultati bili su očekivani, čak je ostvaren prihod u gornjoj granici očekivanja, pa je cijena dionice porasla

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.05.2019. / 14:00

Uber (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prije izlaska na burzu iz Ubera su upozorili investitore na to da postoji mogućnost da kompanija nikada ne bude profitabilna, a usprkos tome njihovu inicijalnu ponudu dionica i izlazak na burzu s nestrpljenjem su čekali brojni analitičari i investitori. Vrijednost kompanije prilikom IPO-a bila je manja u odnosu na neka ranija predviđanja i očekivanja, a cijena dionica u padu je nakon početka trgovanja na burzi.

Jučer je Uber objavio prve poslovne rezultate otkako se njihovim dionicama trguje na burzi, a cifre koje je predstavio CEO Dara Khosrowshahi na gornjoj su granici očekivanja, tako da bi trebali biti zadovoljni njima. Tijekom posljednjeg tromjesečnog kvartala Uber je tako ostvario prihod u iznosu od 3,1 milijardi dolara, no kvartal su završili u minusu od oko 1,01 milijardi dolara, što je također u skladu s prijašnjim najavama koje su se kretale od 1 do 1,1 milijardi dolara gubitka.

Takvi rezultati pozitivno su odjeknuli burzom te je nakon njihove objave cijena dionice kompanije porasla za 2,6 posto, komentirali su na Reutersu navodeći razmišljanja nekih analitičara koji smatraju da će investitori sigurno cijeniti znakove napretka u poslovanju Ubera u mnogima ključnim područjima, iako su "još uvijek jako daleko od profitabilnosti". Khosrowshahi je pri tome rekao kako je Uber globalni igrač čiji je cilj brz i učinkovit rast tijekom dugog razdoblja, što znači da ulagači moraju biti strpljivi i vjerovati čelnim ljudima kompanije da će poslovanje rasti iz kvartala u kvartal, a zajedno s njim i cijena dionice i profit.

Što se kratkoročnog poslovanja tiče, do kraja godine možemo očekivati slične rezultate i velike minuse jer će Uber nastaviti s ulaganjem i širenjem odjela Uber Eats za dostavu hrane, a neki od problema uključuju konkurenciju, nedostatak vozača na nekim tržištima te regulativu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti