Ubuntu instalacijski alat ima grešku koja briše čitav sadržaj tvrdog diska

Operacijski sustav Ubuntu Linux, najkorištenija Linux distribucija na stolnim i prijenosnim računalima, u svom instalacijskom alatu sadrži grešku koja za posljedicu može izbrisati čitav sadržaj tvrdog diska odnosno sve particije. Ishod nakon kojeg možete početi s čupanjem kose...

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 28.08.2014. / 17:35

Ubuntu instalacijski alat ima grešku koja briše čitav sadržaj tvrdog diska

Instalacija bilo kojeg operacijskog sustava ili možda obična nadogradnja, uvijek dolazi s određenom dozom rizika. Pogrešan izbor stavke u izborniku, greška u instalacijskom alatu, neiskustvo korisnika... Sve to može utjecati na katastrofalan ishod.

Operacijski sustav Ubuntu Linux, najkorištenija Linux distribucija na stolnim i prijenosnim računalima, u svom instalacijskom alatu sadrži grešku koja za posljedicu može izbrisati čitav sadržaj tvrdog diska odnosno sve particije. Ishod nakon kojeg možete početi s čupanjem kose, posebno ako nemate pripremljen backup a na tvrdom disku se nalaze tisuće obiteljskih fotografija, poslovni dokumenti i dr.

Ubuntu Linux

Problem postoji već duže vremena, navodno i više od godinu dana, a u pitanju je semantička greška. Naime, gore opisani ishod može se dogoditi prilikom izbora opcije za reinstalaciju sustava, što će instalacijski alat uredno i obaviti, ali kolateralno će nestati svi vaši podaci, uključujući ostale operacijske sustave ako ih imate instalirane. S takvih ishodom, očekivati je da stavka "Reinstall" sadrži veliko upozorenje, napisano velikim slovima i drugačijom bojom, da se korisnika višestruko upita je li siguran, kao i ostali, slični sigurnosni sustavi.

Problem je što ničeg od navedenog nema, a stavka "Reinstall" čeka korisnika kao udica ribu, bez obzira koliko seže njegovo znanje o Linuxu ili računalima uopće. Navodno je problem adresiran još prije godinu dana, uredno prijavljen kao bug, ali konkretnog ispravka do sada još uvijek nema, piše magazin OMGUbuntu

Nadamo se da će javnost usmjeriti pozornost razvijatelja te da će problem biti ispravljen, stoga vas pozivamo da podijelite tekst na društvenim mrežama - tko zna, možda nekome spasite dobar komad kose s glave.

Izvor: omgubuntu.co.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti