Učinkovitost i održivost: Evo kako Šveđani štede na računima za grijanje

Švedska ima sustav grijanja baziran na održivosti i učinkovitosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.10.2024. / 15:05

Mačka na radijatoru, ilustracija (Foto: Getty Images)

Iako pogled kroz prozor i na termometar govori drukčije, sezona grijanja već je počela te, pogotovo u ovim vremenima kada cijene rastu vrtoglavom brzinom, svi traže načine kako smanjiti troškove grijanja. Zato često gledamo prema nekim razvijenijim zemljama, kako bi saznali imaju li oni neka rješenja ili savjete koji bi nam mogli pomoći.

Jedna od tih razvijenih zemalja, a koja je tijekom godina postala dom i mnogim Hrvatima, je Švedska. Kako je u toj zemlji riješen sustav grijanja, koji je iznimno učinkovit i koji bi trebao pomoći njihovom cilju dekarbonizacije sustava grijanja do 2030. godine, objašnjeno je na stranicama Švedske energetske agencije. Tu je u fokusu tzv. daljinsko grijanje koje je riješeno na prilično zanimljiv način. Naime, grijanje i topla voda distribuiraju se iz udaljenih termalnih elektrana putem mreže cijevi s kojom su povezane zgrade, kuće i poslovni objekti.

Martin Kruse "Prijelaz na održivo društvo promijenit će sve i svakoga"

U okviru ovog sustava, cijelu su gradovi ili dijelovi gradova međusobno povezani zajedničkom mrežom cijevi, a toplina se proizvodi u središnjoj kotlovnici ili centralnom postrojenju koje isporučuje toplinsku i električnu energiju. Ovaj je sustav iznimno učinkovit i manje štetan za okoliš u odnosu kada bi stanovnici koristili vlastite, posebne bojlere za grijanje, a ono što je još važnije jest da se kao gorivo u elektranama koristi biomasa (npr. drvni otpada i pelete), otpadna energija podatkovnih centara i drugi otpad koji se ne može reciklirati tako da su emisije štetnih plinova znatno manje.

Pored daljinskog grijanja, u Švedskoj se koristi i geotermalna energija koja je također značajno učinkovitija i jeftinija. Također, osim putem geotermalne energije, dio Šveđana oslanja se i na druge oblike obnovljivih izvora poput solarne energije i energiju vjetra. Oni se ne koriste samo za proizvodnju električne energije, već i za grijanje vode i podršku sustavima grijanja, čime se smanjuje potrošnja energije za grijanje.

Izolacija i tehnologija

Osim načina na koji dobivaju energiju potrebnu za grijanje, a koji su energetski učinkoviti i održivi, Šveđani koriste različite metode, od izolacije pa do primjene tehnoloških rješenja kako bi smanjili potrošnju energije, a time i svoje račune.

Kako bi se gubitak unutarnje energije sveo na minimum, od velike je važnosti izolacija. U Švedskoj se tako koriste visokokvalitetni materijali i prozori s malim koeficijentom provodljivosti, snažna termoizolacija te poseban sustav ventilacije s povratom energije. U posljednje su vrijeme sve popularnije i pasivne kuće koje zahtijevaju minimalnu količinu energije za grijanje i hlađenje. Korištenje energetski učinkovitih i štedljivih rješenja potiče i švedska vlada koja subvencionira ili daje porezne olakšice za korištenje obnovljive izvore energije poput geotermalnih pumpi ili solarnih panela.

Gerd Leonhard (Foto: PR) 'Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovječanstva'

Još jedan od načina s kojim dio Šveđana jest korištenjem tehnologije i pametnih uređaja. Zahvaljujući takvim uređajima, temperatura kuće može se prilagoditi vremenu i vanjskoj temperaturi, ali i prisutnosti samih ukućana. Kao još jedna od navika prilikom grijanja kuća, spominje se i grijanje samo onih prostorija u kojima u tom trenutku borave ukućani kako se ne bi zagrijavale prostorije koje su prazne.

Naravno, niti Šveđani nisu ostali imuni na energetsku krizu koja je nastala nakon početka rusko-ukrajinskog rata, kada su cijene energenata naglo porasle pa se posljednjih godina i Šveđani griju po povećanim cijenama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti