Spojili ugodno s korisnim: Ovaj se švedski grad grije "na servere"

S obzirom na to da ICT sektor troši do 10 posto svjetske električne energije, a jedan podatkovni centar može potrošiti više električne energije od grada srednje veličine, jasno je da ima puno prilika koje je moguće dodatno iskoristiti.

Martina Čizmić | 29.02.2024. / 08:34

Podatkovni centar (Foto: Getty Images)

Dok se u Hrvatskoj većina građana grije na plin ili fosilna goriva, a ideja o grijanju na toplinu iz spalionica ili podzemnih izvora tople vode još je samo u fazi ideja, u Švedskoj su otišli korak dalje.

U gradu Falunu odlučili su biti klimatski pozitivni i dogovorili grijanje na - podatkovni centar. Torčnij, podatkovni centar EcoDataCenter reciklira otpadnu toplinu koja nastaje radom servera i drugih uređaja unutar centra, te se šalje u sustav grijanja u gradu i tako grije zgrade. S druge strane, višak pare koja nastaje u lokalnoj elektrani, koristit će se za hlađenje podatkovnog centra tijekom ljeta.

S obzirom na to da ICT sektor troši do 10 posto svjetske električne energije, a jedan podatkovni centar može potrošiti više električne energije od grada srednje veličine, jasno je da ima puno prilika koje je moguće dodatno iskoristiti.

Moramo promijeniti način razmišljanja prilikom dizajniranja podatkovnih centara imajući na umu njihovu održivost i energetsku učinkovitost, rekao je Mikael Svanfeldt, glavni tehnološki direktor u EcoDataCenteru. No trebaju se uložiti zajednički napori kako bi energetska učinkovitost bila djelotvorna, zato je ovaj podatkovni centar dio jedinstvenog energetskog ekosustava. Tako višak toplinskog otpada niskog stupnja šaljemo našem susjedu, lokalnom postrojenju za proizvodnju biogoriva i peleta. Naša prenamijenjena toplina pohranjuje se u njihovom objektu i koristi se u radu u hladnijim mjesecima tijekom godine. Time u konačnici koriste manje fosilnih goriva pri proizvodnji peleta za grijanje.

Podatkovni centar u Falunu do sada je najučinkovitiji i najnapredniji objekt EcoDataCentera.  Implementacijom naprednih rješenja Schneider Electric podatkovni centar opskrbljuje se 100% obnovljivom električnom energijom, odnosno hidroenergijom i energijom vjetra, a istovremeno šalje višak svoje toplinske energije u grad. Višak topline predstavlja uštedu od oko 700 – 800 sati godišnje u radu na fosilna goriva, što je više od ukupne emisije CO₂ koju EcoDataCenter generira u jednoj godini. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti