Udružili snage: Pet zemalja zajedno će po hitnom postupku odobravati nova modificirana cjepiva protiv koronavirusa

Uvjeravaju kako nema razloga za brigu jer će se odobravati cjepiva koja budu sigurna, učinkovita i kvalitetna.

Hina | 04.03.2021. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Modificirana cjepiva koja bi trebala pružiti zaštitu protiv novih varijanti koronavirusa bit će odobrena po hitnom postupku, objavila su u četvrtak regulatorna tijela pet zemalja koje su se udružile u konzorcij ACCESS.

Konzorcij uključuje britansku Regulatornu agenciju za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) te istovjetna regulatorna tijela Australije, Kanade, Singapura i Švicarske.

Sporazumom između pet zemalja izbjeći će se duga klinička ispitivanja za odobrena cjepiva koja će se u budućnosti prilagođavati novim varijantama virusa, sve dok proizvođač bude mogao podastrijeti "čvrste dokaze" o učinkovitosti i sigurnosti, piše u dokumentu.

Naš je prioritet ponuditi javnosti učinkovita cjepiva u što kraćem vremenu, uz uvjet da ona ostanu sigurna, rekao je Christian Schneider, voditelj istraživanja u MHRA.

Istaknuo je da se javnost ne treba brinuti jer niti jedno cjepivo neće biti odobreno ako ne bude bilo dovoljno sigurno za primjenu, učinkovito i kvalitetno.

Zdravstveni stručnjaci zabrinuti su da su nove varijante virusa, uključujući i brazilsku, otpornije na postojeća cjepiva, što ugrožava planove brojnih zemalja o postupnom ukidanju strogih restrikcijskih mjera.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti