Ugledni njemački Institut Robert Koch savjetuje: Cjepivo AstraZenece ne bi trebalo davati starijima od 65 godina

Povjerenstvo je preporučilo da se cjepivo „bez ograničenja“ može primijeniti kod ostalih dobnih skupina.

Hina | 28.01.2021. / 15:15

Cjepivo protiv koronavirusa tvrtke AstraZenece bi, prema mišljenju njemačkog povjerenstva za cjepiva, moglo biti korišteno samo za cijepljenje osoba mlađih od 65 godina, priopćeno je u četvrtak.

Cjepivo kompanije AstraZeneca trebalo bi biti, shodno planu cijepljenja, upotrijebljeno samo kod cijepljenja građana starosne dobi između 18 i 64 godine, stoji u priopćenju Povjerenstva za cjepiva, koje djeluje pri državnom epidemiološkom institutu Robert Koch.

Povjerenstvo je zaključilo da za ocjenu učinkovitosti cjepiva kod osoba starijih od 65 godine trenutno nije dostupno dovoljno podataka.

Povjerenstvo je preporučilo da se cjepivo „bez ograničenja“ može primijeniti kod ostalih dobnih skupina.

Cjepivo kompanije Astra Zeneca još nije dobilo uporabnu dozvolu Europske agencije za lijekove. Odluka o tomu bi trebala biti donesena u petak.

Njemački mediji su početkom tjedna pisali o neučinkovitosti ovog cjepiva kod starijih osoba. Njemačko ministarstvo zdravstva je relativiziralo te napise tvrdeći kako se radi o pogrešnom čitanju statistika. Navedeno je da je u testiranju sudjelovalo oko 8 posto starijih od 65 godina.

AstraZeneca je najavila da će Europskoj komisiji naknadno poslati rezultate novije studije u koju je uključeno više osoba starijih od 65 godina. Zbog problema u isporuci cjepiva, ova britansko-švedska kompanija je trenutno u sporu s Europskom komisijom.

U Njemačkoj se trenutno cijepljenje protiv koronavirusa provodi kod korisnika i osoblja domova za starije. Nakon toga bi trebali uslijediti osobe starije od 80 godina, nakon kojih slijede kronični bolesnici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti