Uhićena splitska grupa koja je zanimljivom računalnom prijevarom izvukla 300 tisuća kuna

Osmorka je krala račune, prikupljala javno dostupne podatke i potom izvlačila novac.

Hina/Dnevnik.hr Hina/Dnevnik.hr | 31.03.2022. / 17:27

Splitska policija privela je osam osoba s područja Splita i Kaštela zbog računalne prijevare u kojoj su telekomunikacijsku tvrtku oštetili za više od 300 tisuća kuna.

Do sada je utvrđeno da su ukrali novac s računa 700 građana većinom s područja Splitsko-dalmatinske županije, ali i drugih dijelova Hrvatske.

Krali su njihove račune za jednog teleoperatera. Potom su preko njihovih osobnih podataka kupovali bonove i slično koje bi kasnije unovčili.

Policija i dalje radi na ovom slučaju kako bi utvrdila postoji li veći krug oštećenih osoba. Teleoperater je obeštetio građane i tako sam preuzeo načinjenu štetu.

Osam je osoba u dobi 20 do 37 godina. Za njih je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su ostvarili obilježja kaznenog djela Računalna prijevara na štetu jedne tvrtke koju su oštetili za najmanje oko 300 tisuća kuna, kazala je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić.

U razdoblju od veljače 2020. do ožujka 2022. utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su pribavljali osobne podatke korisnika jednog teleoperatera na način da su krali izdate račune za obavljene telekomunikacijske usluge, dodala je. 

Reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić razgovarala je s policijom.

Kako je izvjestila, 700 prevarenih građana nije i konačna brojka pa građani koji utvrde da im je preko teleoperatera naplaćena neka stavka, a oni nisu tako nešto kupovali, najbolje da se jave policiji.

Policija poručuje građanima da prate svoje račune i transakcije. Kazna za ovakva djela je od pet do osam godina zatvora.

Krali podatke pa obavljali transakcije

Prema prvim informacijama počinitelji su krali račune na kojima je bilo vidljivo ime i prezime korisnika te OIB, a potom su s internetskih baza podataka o njima prikupljali javno dostupne podatke.

Tada bi se, u telefonskom pozivu operateru telekomunikacijske tvrtke, predstavili imenima osoba čije su podatke ukrali, rekli da su izgubili lozinku i da ne mogu pristupiti mailu te tražili novu lozinku za taj korisnički račun.

Koristeći te podatke počinitelji su, nakon pristupa računu, obavljali razne transakcije poput prebacivanja novca ili otvaranja računa za klađenje.

Akciju je, kako se doznaje, provela Kriminalističko-obavještajna služba (KOS) splitske policije. Uhićene očekuje i ispitivanje na državnom odvjetništvu koje za njih može zatražiti istražni zatvor o čemu odlučuje sudac istrage. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti