Informer: Stručnjak za kibernetičku sigurnost o sve češćim napadima

Internetsku trgovinu nazvao je izvorom mnogih zala, a što stručnjak za kibernetičku sigurnost Tino Šokić govori o zaštiti pojedinaca, ali i tvrtki te za koje pitanje smatra onim za milijun dolara istražila je ekipa Informera.

Martina Marčinko | 13.03.2022. / 08:06

Govorimo li o kibernetičkim napadima, koliko su oni učestali?

"Na svjetskoj razini, upravo dok mi sada razgovaramo i snimamo, mogu reći da se vrlo vjerojatno odvija stotine, ako ne i tisuće napada. U Hrvatskoj vjerujem da nije takav slučaj, ali ono što mogu reći iz vlastitog iskustva jest da tvrtke najviše pogađa fenomen napada ucjenjivačkog softvera. Tada kriminalci dođu u posjed podataka od korisnika, šifriraju ih i traže otkup da pruže ključ i otključaju podatke da dobijete pristup", kaže Tino Šokić, stručnjak za kibernetičku sigurnost.

Je li kibernetička sigurnost tema koja se povremeno javlja kada dolazi do napada ili je ona ipak učestalija?

"Nažalost, napadi se odvijaju stalno zato je uvijek aktualna tema i sve je aktualnija. Napadi, da kažem ratovanje, preselilo se u virtualni prostor i tada može doći do puno veće štete."

Na koji se način pojedinci mogu zaštititi od kibernetičkih napada?

"Njih bi sve na jednu riječ – edukacija. Treba naučiti kako se koristiti svim tehnologijama koje nas okružuju na sigurniji način. Mogu dati jednostavnu analogiju – kao što svoje najmlađe učimo, a i mi smo učili, da kad prelazimo cestu pogledamo lijevo i desno jednako tako da to preslikamo u online prostor. Trebamo obratiti pozornost gdje se nalazimo, na kakvoj stranici, što netko potražuje od nas i gdje ostavljamo podatke, da ne padnemo na neku prijevaru i slično."

Na koji se način tvrtke mogu zaštititi?

"To je pitanje za milijun dolara, zapravo sada smo u poziciji da je to pitanje za nekoliko stotina milijuna dolara. Sveo bih to na tri stvari, prva je analiza procjene stanja sustava, a to uključuje i ljude, tehničke i organizacijske procjene.

Informer: Plaćanje - 1 Sve više mladih u Hrvatskoj koristi usluge digitalnih banaka

Slika nije dostupna Kibernetička sigurnost: Koliko smo podložni manipulaciji i zašto treba održavati kibernetičku higijenu?

Drugo je implementacija određenih sigurnosnih rješenja kako bi se umanjio rizik na temelju utvrđenih nedostataka i kontinuirano praćenje i održavanje informacijske sigurnosti.

Treće koje obuhvaća prethodne korake jest edukacija. Možemo imati sve najbolje sigurnosne, tehničke i organizacijske mjere koje trebaju biti implementirane, ali vjerujte mi, ako čovjeku dođe taj određeni mail u pravom trenutku i ako zaposlenik učini nešto klikne ili ostavi podatke negdje onda sve tehničke mjere padaju u vodu."

Nedavno smo svjedočili velikom kibernetičkom napadu na jednu telekomunikacijsku tvrtku u Hrvatskoj. Napad je počinio dječak od 15-ak godina i to se analiziralo, no mene zanima da smo u Americi bi li taj dječak sutradan dobio posao?

"To se često spominje, ako se pravilno usmjeri osoba vjerujem da se upravo na taj način i može odviti. Da ta osoba koja je učinila nešto maliciozno i kriminalno može krenuti pravim putem i sva svoja znanja koja ima iskoristiti za dobro." 

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti