Stručnjak za komunikacije Marko Rakar o digitalnoj (samo)izolaciji Rusije

Svjedočimo sve većoj digitalnoj izolaciji i samoizolaciji Rusije. Samim time, ističe stručnjak za komunikacije, jedna je od najneslobodnijih država svijeta.

DNEVNIK.hr | 08.03.2022. / 20:55

Sve se češće može čuti kako bi ova digitalna izolacija mogla ići tako daleko da se Rusija isključi iz globalne internetske mreže. ''Teoretski, sve je moguće napraviti pa čak i to, ali to nije osobito pametno jer desetine tisuće pravnih subjekata funckioniraju na aplikacijama, serverima koji su na Zapadu'', pojasnio je stručnjak za komunikacije Marko Rakar u Dnevniku Nove TV.

Istaknuo je da bi time mogle prestati telekomunikacije, rad bolnica, komunalne službe... ''Rusija je ograničila Twitter, Facebook i TikTok. Za razliku od Kine, Rusija to radi radikalno. Ruskim građanima je internet dostupan. Iako ne idu na te aplikacije, mogu se informirati'', rekao je Rakar u razgovoru s reporterkom Barbarom Štrbac.

Kazao je da u Rusiji de facto nema slobode medija. ''Ograničen je raspon tema i način diskutiranja. Trenutno su među najneslobodnijim zemljama, ako ne i najneslobodnija zemlja na svijetu'', napominje Rakar.

Slika nije dostupna Informacijski rat na društvenim mrežama: Ukrajinci pridobili svijet, Rusi izolirani u svom internetu

Slika nije dostupna Prijete li Rusi Amerikancima u svemiru? Ruski državni medij objavio bizaran video ISS-a

U pokušajima da se zaobiđe kineski firewall, razvijen je niz alata i protokola da prođu kroz sustave filtriranja. ''Moderni su, široko dostupni, besplatni i na raspolaganju su svima pa i - ruskim građanima'', zaključio je Rakar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
  

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti