Informacijski rat na društvenim mrežama: Ukrajinci pridobili svijet, Rusi izolirani u svom internetu

Najimpresivnije je što je to prirodno, rekao je. Postoji prava želja Ukrajinaca da dokumentiraju ovaj rat. Kad se nešto zbiva oni odmah počnu snimati s mobitelima.

Hina | 07.03.2022. / 07:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Već u prvim danima ruske invazije postalo je jasno da Ukrajina dominira u ratu informacijama na društvenim mrežama, smatraju analitičari.

Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i dalje zatvoren u bunkeru u Kijevu dok traje teško bombardiranje, njegova vlada provela je sveobuhvatan napad na društvenim medijima i pridobila pristaše.

Dnevna Zelenskijeva obraćanja videozapisima, najčešće s engleskim titlovima, postala su viralna senzacija. Ministarstvo obrane i vanjskih poslova veličaju vojni otpor Ukrajine grafikama koje privlače pozornost.

Slika nije dostupna Šverc informacijama: Umjesto recenzija ruskih restorana i kafića, na Googleu se ostavljaju poruke o Ukrajini

Ukrajinci postavljaju videozapise s uspjesima njihovih snaga koji se brzo šire. Oni uključuju ukrajinsku raketu koja je oborila ruski helikopter i ukrajinskog seljaka koji je traktorom vukao zarobljeno rusko oklopno vozilo.

Snimke Ukrajinaca kako jecaju usred gradskih ruševina nakon što je Rusija pojačala bombardiranje, također su emocionalno dotaknuli ljude diljem svijeta.

Među više neprovjerenih popularnih tvrdnji bio je i takozvani “duh Kijeva”, leteći as koji je navodno srušio desetke ruskih ratnih aviona te Kijevljanka koja je, kažu, oborila manji ruski dron staklenkom kiselih krastavaca.

U prvoj fazi konflikta, kad se gleda međunarodno mišljenje, Ukrajinci su očito u prednosti, rekao je Baptiste Robert, osnivač Predicta Laba, francuske tvrtke koja se bori protiv dezinformacija.

Najimpresivnije je što je to prirodno, rekao je. Postoji prava želja Ukrajinaca da dokumentiraju ovaj rat. Kad se nešto zbiva oni odmah počnu snimati s mobitelima.

Bilo je i pretjerivanja

Robert je rekao da je većina proukrajinskih videozapisa koji se mogu vidjeti na Twitteru istinita. Ali bilo je i onih za koje je kasnije utvrđeno da su pretjerani.

U ranoj fazi rata pojavila se priča o 13 junačkih ukrajinskih graničara sa Zmijskog otoka koji su ubijeni jer se nisu željeli predati Rusima, a prije toga su ih psovali na radiju.

Slika nije dostupna I Twitter se priključuje ograničavanju ruskih državnih medija: Čim odredba stupi na snagu, namjeravamo ju ispoštovati

Ukrajinska vlada kasnije je priznala da su svi preživjeli, ali negira da je dezinformacija objavljena namjerno.

Rusija je poznata po korištenju takve taktike. Optužena je da je širila dezinformacije za vrijeme američkih predsjedničkih izbora 2016. u korist Donalda Trumpa.

No u ovom slučaju, šteta je na moskovskoj strani. Osim što je nepopularna na Zapadu, početna faza rata do sada je daleko od uspješne za Kremlj, navode neovisni analitičari.

Vidim ih (Ruse) kako se na bojištu informacijama prilagođavaju, reorganiziraju i pokušavaju ponovno, rekla je Emily Harding, zamjenica ravnatelja u Centru za strateške i međunarodne studije. Ali još uvijek će trebati vremena da se promjene počnu funkcionirati.

Putina je briga za Putina

Rusija, međutim, nije pretjerano zabrinuta za javno mišljenje izvan zemlje. Njihovi napori usmjereni su na zadržavanje potpore građana predsjedniku Vladimiru Putinu.

Rusija je proteklih dana ugasila posljednje slobodne medije u zemlji, blokirala Facebook i ograničila pristup Twitteru.

Russia Today nedostupna na YouTubeu Ruski državni mediji na udaru: Meta, TikTok i YouTube blokiraju njihove profile na svojim platformama u Europi

Istina je da oni (Ukrajinci) pobjeđuju. Ali na kraju dana publika o kojoj Putin najviše brine su njegovi građani i njihovo mišljenje o njemu, rekao je Darren Linvill, vodeći istraživač u Medijskom istraživačkom laboratoriju Sveučilišta Clemson u Sjedinjenim Državama. Mislim da većina Rusa kupuje tu priču.

S jakim ukrajinskim otporom koji je prisilo Moskvu na duži rat nego što je Kremlj planirao, vjerojatno će početi nova faza informacijskog rata.

Ako više ukrajinskih gradova padne zbog ruske vojske, “doći će do novog informacijskog rata između područja koja se opiru i protuinformacija koje nameću Rusi”, dodao je Robert.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti