Ruski državni mediji na udaru: Meta, TikTok i YouTube blokiraju njihove profile na svojim platformama u Europi

Europska unija prošlog je tjedna zabranila emitiranje RT i Sputnjika, iako se za sada ne znaju detalji o tome kako će se zabrana provoditi.

Hina/M.Č. | 01.03.2022. / 13:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ruski informativni kanali Russia Today i Sputnik više neće biti dostupni na Youtubeu u Europi kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini, objavila je u utorak ova video platforma.

Zbog rata koji je u tijeku u Ukrajini blokiramo Youtube kanale povezane s RT i Sputnjikom širom Europe i to odmah stupa na snagu, stoji u priopćenju.

Trebat će vremena da naši sustavi u potpunosti ojačaju. Naši timovi nastavljaju pratiti situaciju danonoćno kako bi poduzeli brze mjere, dodaje se.

YouTube je već blokirao njemačku verziju RT-a u rujnu, navodeći da je opetovano objavljivala netočne informacije o pandemiji koronavirusa, kršeći time politike ove platforme.

Slika nije dostupna Hakeri blokirali ruske medije: Zaustavite ovo ludilo... To nije naš rat!

Na RT i Sputnjik u zapadnim zemljama gleda se kao na propagandna sredstva Kremlja kojima se lansiraju teorije urote i plasiraju dezinformacije, od kojih su neke korištene kao sredstvo opravdanja za postojeću rusku invaziju na Ukrajinu.

Europska unija prošlog je tjedna zabranila emitiranje RT i Sputnjika, iako se za sada ne znaju detalji o tome kako će se zabrana provoditi.

Blokada i na društvenim mrežama

I društvene mreže u vlasništvu Mete, Facebook i Instagram te kineski TikTok, najavili su kako će uvesti blokadu ruskih državnih medija na svojim mrežama.

Državni mediji Russia Today i Sputnjik te njihove podružnice više neće moći širiti laži kojima opravdavaju Putinov rat, objavila je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

Metinu odluku potvrdio je i njihov predsjednik globalnih politika, Nick Clegg, koji je napomenuo kako su dobili brojne zahtjeve od vlada, ali i od EU za ograničavanjem ruskih državnih medija.

 

 

Podsjetimo, Meta je već ranije onemogućila ruskim medijima da oglašavaju svoj sadržaj ili zarađuju od oglasa na njenim platformama. Isto je napravio i Google.

Slika nije dostupna Facebook zabranio ruskim državnim medijima reklame i monetizaciju na platformi

Iz TikToka su također potvrdili kako će blokirati RT i Sputjnik te njihove podružnice u Europi.

Twitter se za sad nije oglasio po pitanju eventualne blokade ruskih medija, već su samo istaknuli kako će njihove tvitove posebno označavati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti