Šverc informacijama: Umjesto recenzija ruskih restorana i kafića, na Googleu se ostavljaju poruke o Ukrajini

Poziv da se Google Maps koristi za širenje informacija o stanju u Ukrajini stigao je od međunarodnog hakerskog kolektiva "Anonymous".

Hina | 02.03.2022. / 14:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Umjesto da komentiraju kvalitetu hrane i usluge u ruskim restoranima i kafićima, neki gosti su tu mogućnost iskoristili kako bi objavili detalje o ruskim operacijama u Ukrajini, zaobilazeći strogu kontrolu nad državnim medijima "krijumčareći" tako informacije u ruski javni prostor.

 

Ruski regulator je optužio 10 lokalnih medija za lažno opisivanje ruske "specijalne operacije za demilitarizaciju Ukrajine", a u utorak je izbacio iz etera radio postaju Eho Moskva.

No, komentare na platformama poput Google Maps i Afisha.ru, koje se uglavnom koriste za zabavu i 'lifestyle' rubrike, puno je teže ograničiti, posebice ako se korisnici okrenu mrežnim alatima poput VPN-ova kako bi zaobišli ograničenja na društvenim mrežama.

Slika nije dostupna Ako prije kupovine čitate recenzije na internetu, evo na što trebate obratiti pozornost

Tako je recenzirajući jedan od najboljih ribljih restorana u Moskvi, jedan korisnik napisao: Raspoređivanje trupa u Ukrajini je rat, a ne specijalna operacija". Ruska vojska ubija djecu i civile.

Drugi gost, stranac, je napisao da je "restoran dobar, ali mu je Putin invazijom na Ukrajinu pokvario raspoloženje".

Ustanite protiv svojeg diktatora, prestanite ubijati nevine ljude. Vlada vam laže, napisao je.

Identitet autora "recenzija" nije se mogao utvrditi.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je kazao da strani korisnici pojačavaju "psihološki informacijski napad".

Poziv da se Google Maps koristi za širenje informacija o stanju u Ukrajini stigao je od međunarodnog hakerskog kolektiva "Anonymous".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti